Vlad Ciurea explică foarte clar că săriturile în cap, în piscină, sunt extrem de periculoase, în special dacă nu cunoști adâncimea. Poți suferi traumatisme craniene, provocând pierdere scurtă de conștiență, dar și leziuni ale coloanei cervicale, cu potențial paralizie.
„Vă rog, dragi români, nu faceți asta!”, spune medicul, care a dat următoarele sfaturi:
Așadar, aruncarea în apă cu capul înainte pare o formă de răcorire rapidă, dar poate duce la traumatisme grave — de la leșin și amețeală, până la leziuni cerebrale, accidentări la coloana cervicală și paralizie.
Citește și: Alimentul pe care medicul Vlad Ciurea l-ar interzice. „Este nociv pentru creier, chiar dacă e delicios”
Potrivit medicului Vlad Ciurea, creierul uman este deosebit de sensibil la caniculă, iar eficiența lui scade drastic atunci când temperatura ambientală depășește 30 de grade Celsius. De aceea, menținerea unei temperaturi interioare între 22 și 24 de grade este esențială pentru ca organismul, și mai ales sistemul nervos, să funcționeze în parametri optimi.
„Se consideră că noi funcționăm la nivel temperat. Deci temperatura pe care o avem, fiziologică, în mediu, în România, la care putem funcționa perfect, este acest interval de 22…24 de grade. Acolo putem funcționa în condiții bune. La peste 30 de grade, toată populația din România suferă foarte mult, pentru că părțile cerebrale nu mai funcționează bine.
Nu putem compara populația României cu populația din Golf, de exemplu, sau din țările arabe care reacționează mult mai bine Acest fenomen, care se numește caniculă, afectează întreg organismul. Iar noi, care totuși suntem într-o climă temperată, dintr-o dată avem căldură, peste căldură, peste căldură și atunci când anumite temperaturi se mențin ridicate, apare fenomenul de caniculă”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea.