Veteran din Al Doilea Război Mondial, mort la vârsta de 99 de ani. S-a stins la câteva zile după aniversare

Un veteran de război din judeţul Alba s-a stins la vârsta de 99 de ani. Gheorghe Moga a luptat în Al Doilea Război Mondial, în linia întâi.

21 mart. 2022, 09:59
Veteran din Al Doilea Război Mondial, mort la vârsta de 99 de ani. S-a stins la câteva zile după aniversare

În urmă cu 11 zile, Gheorghe Moga, veteran în Al Doilea Război Mondial, era sărbătorit de familie, cunoscuţi, cadre militare active şi în rezervă şi oficialităţi locale, cu ocazia împlinirii vârstei de 99 de ani. Vizibil slăbit din cauza unui atac vascular cerebral suferit în ianuarie, veteranul de război şi-a adunat forţele şi a transmis tuturor că lumea aceasta are nevoie de pace şi dragoste, scrie Adevărul.

Povestea unui erou care a luptat în al Doilea Război Mondial

Gheorghe Moga a rămas orfan de mamă la vârsta de 14 ani. Alături de cei doi fraţi ai săi, a avut o copilărie foarte încercată deoarece lucrau cu ziua în sat pentru o bucată de mămăligă. Chinuit de sărăcie, şcoală nu a făcut deloc, însă asta l-a înverşunat pentru a lupta cu greutăţile vieţii.

La 21 de ani, în 1944, a fost încorporat la Alba Iulia, la cavalerie şi a fost instruit la Sebes ca cercetaş pentru frontul de Vest, în linia întâi. A ajuns până la Praga, îndeplinindu-şi sarcinile militare, până a fost lăsat la vatră, în 1946.

Citeşte şi: Unde se va negocia pacea dintre Rusia și Ucraina. Volodimir Zelenski a făcut anunţul: „Acesta este locul potrivit”

Mărturiseşte că întoarcerea acasă de pe front a fost o altă încercare. După un periplu călare din Cehoslovacia şi până în Craiova, armata rusă i-a luat calul. Ulterior, avea să fie trimis la tăiat de copaci în pădure.

Acasă îl aştepta doar tatăl său, în sărăcie şi necazuri. Fratele cel mare al lui Gheorghe Moga, întors rănit de pe front, a murit la Alba Iulia. Fiind înştiinţaţi târziu şi neavând cu ce să îl aducă acasă, fratele său a fost înmormantat de spitalul militar în Cimitirul Eroilor din oraş. Fratele lui avea trei copii şi au fost crescuti de mama lor cu mare greutate.

În 1947, Moga Gheorghe se căsătoreşte cu o fată din sat cu care şi-a construit casa mult dorită, el crescând la Ghirbom într-o casă precară din paie şi lut. Atunci iernile erau atât de geroase, încât spune el, din iarnă şi până-n primăvară nu puteau vedea nimic pe ferestruicile mici ale casei, din cauza gheţii. De 22 de ani era văduv.

„Îşi dorea mult să ajungă la centenarul vieţii sale şi să fie aniversat, în curtea casei sale, de cei dragi şi de toţi cei care l-au căutat şi nu l-au uitat. Din păcate, în după amiaza zilei de 19 martie, inima eroului Gheorghe Moga a încetat să mai bată, sufletul său alăturându-se celorlaţi eroi din oastea cerească”, a transmis Cercul Militar Alba Iulia.

Va fi înmormantat marţi, 22 martie 2022, la Sebeş, cu onoruri militare acordate de un pluton de militari din cadrul Garnizoanei Sebeş.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 26. Ruşii au bombardat un mall din Kiev, cel puţin şase civili au fost ucişi