Gheorghe Roșoga, un artist cu o poveste de viață demnă de film: „Am fost un copil nedorit, dar cel mai iubit. Am fost al șaselea”

Gheorghe Roșoga, unul dintre cei mai iubiți artiști din folclorul românesc, face destăinuri emoționante despre viața sa. Marele artist susține că nu a fost un copil dorit, fiind al șaselea în familie.

13 dec. 2023, 23:01
Gheorghe Roșoga, un artist cu o poveste de viață demnă de film: „Am fost un copil nedorit, dar cel mai iubit. Am fost al șaselea”
Gheorghe Roșoga, un artist cu o poveste de viață impresionantă

Gheorghe Roșoga, în vârstă de 78 de ani, este unul dintre cei mai apreciați artiști din muzica populară, are o familie frumoasă și o poveste de viață impresionantă. Invitat la podcastul lui Alexandru Pătrașcu by Imbold Medya, a povestit despre cum a venit pe lume nedorit, devenind însă cel mai iubit. Artistul face aceste destăinuri în contextul în care recent și-a lansat prima carte, o lucrare ce include povești din satul de altădată – „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”.

Citește și: Dorel Vișan a dezvăluit de ce nu s-a recăsătorit după moartea soției: „Despărțirea a fost tragică. Eu nu am mai putut”

„Am fost al șaselea copil al părinților, eram copilul nedorit. Pentru că ceilalți frați erau mari, părinții înaintați în vârstă. Mama, când a rămas gravidă cu mine, nu s-a bucurat atât de mult pentru că trebuia să nasc atunci când fratele meu cel mare stabilise nunta. Știți cum era la țară, cum să nască soacra tocmai când își însoară băiatul. Dar Dumnezeu m-a adus cu norocul meu, m-a născut mama în bătătură, chiar în curtea casei, sub un păr.

Îmi povestea mama dar și cumnata ei, atunci când m-a născut pe mine, câteva săptămâni la rând au venit multe păsărele în acel păr. Și în fiecare dimineață, îi bătea o privighetoare cu ciocul în geam. Și cumnata îi spunea: cine știe ce minune a adus Dumnezeu și o să te bucuri, n-o să-ți pară rău că ai adus acest copil, poate o să devină cântăreț”, a mărturisit Gheorghe Roșoga.

Citește și: Drama cutremurătoare a lui Leonard Miron. Motivul dureros pentru care nu îşi iartă tatăl nici după moarte: „Nu a fost ceva impus de mama!”

Avea doar 16 ani când mama sa s-a stind din viață, în 1963. Rămăsese singurul copil în casa părintească, ceilalți cinci frați așezându-se deja fiecare la casa lui.

„Când eram în examenul de Bacalaureat a murit mama. A trebuit să mă duc și la examen, să vin acasă, făceam naveta de la Gura Motrului la Filiași. Mama a fost cam bolnavă, a avut perioade lungi de suferință. Dumnezeu a lăsat-o măcar până în ultimul an de liceu. Dar pe cât de supărată a fost că a rămas gravidă cu mine, atâta iubire mi-a dat încât nu pot să spun cum se uita în ochii mei, parcă simțea că n-o să apuce să se bucure de mine mai mult timp. Am fost cel mai iubit copil. Dar și cel mai cuminte, n-am luat nicio palma sau vreo pedeapsă de la părinți”, a mai mărturisit artistul.

După pierderea mamei, maestrul și-a plîns durerea în doinele care l-au făcut celebru. Tatăl l-a îndemnat să-și continue drumul profesional, spunându-i să cânte în continuare chiar dacă purta doliu. Când a împlinit 22 de ani, a avut parte și de prima apariție televizată, tatăl său fiind extre, de mândru de el.