Gheorghiţă, noi detalii despre reacţiile adverse apărute după vaccinarea cu AstraZeneca

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că reacţiile adverse la vaccinul AstraZeneca au fost mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri anti-COVID, dar s-a observat o scădere la a doua administrare.

23 feb. 2021, 15:46
Gheorghiţă, noi detalii despre reacţiile adverse apărute după vaccinarea cu AstraZeneca
Gheorghiţă, noi detalii despre reacţiile adverse apărute după vaccinarea cu AstraZeneca

Întrebat cum explică faptul că mai multe persoane vaccinate cu serul AstraZeneca au reclamat reacţii adverse mai grave şi mai frecvente decât în cazul altor vaccinuri, Valeriu Gheorghiţă a explicat că totul ţine de „reactogenitatea acestui tip de vaccin”.

„Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Noi detalii despre primul caz de şoc anafilactic înregistrat în România după vaccinarea COVID-19. Gheorghiță: O femeie vaccinată cu Astra Zeneca, care şi-a revenit după 7 minute

Gheorghiţă a mai spus că în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ‘spike’.

„Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care – în cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ‘spike’. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Totul despre noul vaccin antiCOVID care ajunge în România. Ce reacţii adverse are şi pentru cine este recomandat!


loading...