Gheţarii din Groenlanda, mai sensibili la schimbările climatice decât se credea până acum

Publicat: Luni, 12 Martie 2012 10:27 // Actualizat: Luni, 12 Martie 2012 10:27 // Sursa: Agerpres

Calota glaciară din Groenlanda, a cărei topire contribuie la creşterea nivelului mărilor, este mai sensibilă la modificările climatice decât s-a crezut până acum, sugerează un studiu publicat duminică de revista ştiinţifică Nature Climate Change.

Foto: st-andrews.ac.uk

Studii precedente au stabilit un prag de încălzire de +3,1 grade Celsius prin raport cu epoca preindustrială dincolo de care gheţarii din Groenlanda s-ar putea topi definitiv, în mai multe milenii, potrivit Agerpres.

Acest nou studiu, bazat pe simulări pe calculator, scade acest prag la +1,6 grade Celsius /pe o plajă ce merge de la +0,8 grade Celsius la +3,2 grade Celsius/, având în vedere faptul că planeta s-a încălzit deja cu 0,8 grade Celsius de la mijlocul secolului al 18-lea.

Durata de timp în care o ar putea avea loc o topire totală a calotei din Groenlanda depinde de durata şi de amploarea depăşirii acestui prag: aceasta ar putea dispărea în 2.000 de ani în cazul unei încălziri de +8 grade Celsius şi în 50.000 de ani în cazul unei încălziri limitate la +2 grade Celsius, potrivit cercetătorilor de la Institutul Potsdam /PIK/ şi Universitatea Complutense din Madrid.

Limitarea la 2 grade Celsius este obiectivul avut în vedere de comunitatea internaţională, însă, ţinând cont de nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de seră, lumea pare a se afla mai degrabă pe o traiectorie de +3 până la +4 grade Celsius. Groenlanda conţine, după Antarctica, cea mai importantă cantitate de apă în stare solidă de pe planetă, notează AFP.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calote glaciare gheţari Groenlanda schimbări climatice topire
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H