GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când mergi în Germania

Nemţii sunt oameni foarte calculaţi şi civilizaţi, care în general nu se enervează foarte repede. Cu toate acestea, e bine când te afli în Germania sau când ai de-a face cu un neamţ să ţii minte de câteva reguli simple de comportament.    
Romania TV
06 oct. 2013, 11:46
GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când mergi în Germania

Nu trece pe culoarea roşie a semaforului (mai ales când eşti cu copiii după tine)

Cel mai simplu și cel mai bun mod de a provoca furia unui neamţ este să traversezi drumul atunci când semaforul indică roşu. Rişti o amendă pentru traversare prin loc nepermis și s-ar putea chiar să fii lovit de un vehicul în viteză, dar nimic nu te va pregăti pentru expresiile de dezaprobare care te așteaptă pe partea cealaltă a drumului. Femei în vârstă, musculoşi tatuaţi, muncitori în salopete, părinți autoritari ținând în brațe copiii lor mici – toţi îşi vor exprima dezgustul și indignarea faţă de tine, potrivit Matador.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia

Nu te holba la nemţi, chiar dacă ei se holbează la tine

Dacă privitul intens ar fi un sport olimpic, germanii ar câștiga medalia de aur de fiecare dată. În locuri ca Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, holbatul la cineva este de-a dreptul ciudat. În Germania, holbatul este ceva la fel de natural ca mersul pe jos. Oamenii de aici nu se uita doar la tine, ei uita prin tine, din curiozitate, dar uneori şi critic. Important este să nu te superi şi să nu te holbezi înapoi, pentru că vei intra într-un război psihologic de uzură din care nu vei putea ieşi prea uşor.

Nu folosi cuvinte complicate în limba engleză pe care ei nu le înțeleg

Cei mai mulți germani (de o anumită vârstă) vorbesc foarte bine limba engleză, deşi cei mai mulţi străini nu vorbesc deloc germana. Când te afli în Germania, ţara cu unele dintre cele mai lungi cuvinte din lume (de exemplu, unul dintre cele mai SCURTE cuvinte din dicționarul german este Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz , care înseamnă, pe scurt, „Nu”), nu încerca să epatezi folosind cuvinte englezeşti lungi şi complicate. Dacă nemţii fac un efort să vorbească cu tine în engleză, este politicos să foloseşti cuvinte uşor de înţeles.

Nu urina din picioare

Această regulă se aplică în cazul bărbaților (în mod evident), și se bazează pe o anomalie culturala subtilă în Germania, unde bărbații tind să fac pipi stând jos. Există chiar și un nume pentru oamenii care fac acest lucru din picioare: sitzpinklers – adică cei care „stropesc în jur”. Această regulă se aplică mai ales în situații domestice, când eşti invitat în vizită acasă la cineva, de exemplu. Nemţii nu fac nici ei stând pe colac când se află în cluburi sau în toalete publice, dar la ei acasă, aceasta este o regulă de aur.

Nu spune că nu îţi place sparanghelul, mai ales dacă este alb

Germanii sunt – şi nu există nicio altă modalitate de a cataloga acest lucru – obsedaţi de sparanghel (spargel). Şi nu e vorba de varietatea verde, ci de sparanghelul alb, pe care restul lumii îl privește în general cu suspiciune. Sparaghelul alb este este consumat în Germania mai mult decât oriunde altundeva în lume, cu excepția Elveției. De la sfârșitul lunii aprilie, până la sfârșitul lunii iunie, germanii mănâncă sparanghel zi și noapte, la mic dejun, prânz și cină. Restaurantele transformă meniurile lor într-o listă de rețete cu sparanghel. Deci, dacă eşti vreodată invitat la cină în timpul sezonului de spranghel, să nu spui cumva că nu îţi place această legumă fără gust, decât dacă vrei să te faci cât mai neplăcut cu putinţă.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania

Nu recicla aiurea

Germanii se ocupau cu reciclarea atunci când cei mai mulţi dintre noi încă învățau cum să folosească degetele mari opozabile. Prin urmare, infrastructura lor de reciclare, rafinată în atâţia ani, are reguli foarte stricte care implică containere colorate pentru diferite forme de gunoi (plastic, metal, produse alimentare etc ). În afară de sistemele de reciclare care fac parte în mod inerent din fiecare gospodărie, vei găsi, de asemenea, containere mari verzi, albe și maro pe stradă, care sunt folosite pentru sticlele colorate corespunzător. Foarte important: pune fiecare sticlă conform culorii de pe container, altfel vei atrage mânia oricărui neamţ care te vede!

Nu spune niciodată că nimeni din afara Germaniei nu a văzut „Cină pentru o persoană” (Dinner for one)

Să întrebi un german dacă stie filmul Dinner For One este un mod garantat să-i faci ochii să se aprindă. Comedia britanică a avut un succes nebun în Germania,  şi de la începutul anilor ’70 este difuzată constant de Anul Nou. Filmul nu a fost niciodată difuzat în Marea Britanie sau Statele Unite, doar de câteva ori în Australia, şi de foarte puţine ori în alte ţări din Europa.

Nu le furaţi şenzlongurile la plajă

Asta este o regulă pentru situaţia în care te întâlneşti cu nemţi în afara Germaniei. Nu se ştie exact de ce şi de unde a pornit totul, dar se pare că germanii sunt foarte, foarte sensibili cu privire la şezlongurile de pe plajă şi se enervează îngrozitor dacă cineva le ocupă locurile. Există chiar şi bancuri pe tema asta.

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”