Gibraltar a eliminat aproape toate restricţiile după vaccinarea populaţiei. Fără mască şi restaurante deschise

Gibraltar, un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, şi-a vaccinat întreaga populaţie de peste 16 ani şi nu a mai raportat niciun caz de COVID-19. Din acest motiv, autorităţile au ridicat de câteva zile aproape toate restricţiile sanitare impuse pentru a limita răspândirea virusului.

26 apr. 2021, 00:09
Gibraltar a eliminat aproape toate restricţiile după vaccinarea populaţiei. Fără mască şi restaurante deschise
foto: cnn.com

Gibraltar a eliminat aproape toate restricţiile după vaccinarea populaţiei. După mai multe luni de carantină strictă, oamenii din acest teritoriu britanic îşi reiau viaţa de dinaintea pandemiei. Nu mai poartă mască şi pot merge în restaurante care acum sunt deschise.

Eliminarea restricţiilor din Gibraltar a fost posibilă în urma unei campanii de vaccinare-fulger, intitulată „Operation Freedom”. Asta lucru a implicat imunizarea populaţiei majore, inclusiv a muncitorilor transfrontalieri.

Vaccinarea anti-COVID din Gibraltar a fost realizată cu susţinerea Londrei. În total, 12 avioane din cadrul Forţelor aeriene regale (RAF) au adus vaccinuri Pfizer-BioNTech şi AstraZenevca-Oxford în acest teritoriu britanic de peste mări.

Citeşte şi: Traian Băsescu, avertisment terifiant despre pandemie. „Nimeni nu exclude valul patru. În India s-a dezvoltat o tulpină. Se va distribui”

Gibraltar a eliminat aproape toate restricţiile după vaccinarea populaţiei. Nu mai are infecţii COVID de o lună

Potrivit sursei citate, niciun caz de covid-19 nu se mai înregistrează de o lună în acest teritoriu britanic cu 34.000 de locuitori. De asemenea, niciun bolnav de coronavirus nu se mai află în spitale.

În aceste condiţii, terasele au devenit din nou aglomerate. Doar ospătarii poartă mască de protecţie.

În pofida acestei reveniri la o viaţă aproape normală, Gibraltarul rămâne prudent şi continuă să efectueze teste în vederea depistării bolii. Teste pozitive covid-19 apar în rândul nerezidenţilor, întrucât muncitorii transfrontalieri, majoritatea spanioli, nu au fost vaccinaţi în totalitate.

Gibraltar a eliminat aproape toate restricţiile. Discotecile încă nu au fost deschise

Restricţiile au fost ridicate treptat, pe o perioadă de mai multe săptămâni. Purtarea măştii de protecţie este în continuare obligatorie în autobuz, iar discotecile nu au încă dreptul să deschidă.

În schimb, controalele la frontieră au fost relaxate. Un test PCR este în continuare obligatoriu în cazul turiştilor care vin cu avionul, însă nu în cazul celor care vin cu maşina.

Această diferenţă ţine de particularitatea geografică a Gibraltarului – fosta colonie britanică are nevoie de muncitorii ei spanioli şi este complicat să le ceară un test PCR în fiecare dimineaţă, când trec frontiera.

Citeşte şi: O asistentă a injectat soluţie salină în loc de vaccin în Germania. Motivul uluitor al gestului pentru care e acum anchetată