Gigi Becali, obligat să-şi facă echipă de fotbal feminin. Ultima speranţă a patronului FCSB a fost spulberată

Tribunalul Arbitral al Sportului a respins, marţi, contestaţia formulată de FCSB împotriva deciziilor Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal privind obligativitatea cluburilor de Liga I de a-şi înscrie o echipă de fotbal feminin U15 şi cea prin care se permite cluburilor de drept public să se transforme în cluburi de drept privat, informează FRF.

21 iul. 2020, 17:46
Gigi Becali, obligat să-şi facă echipă de fotbal feminin. Ultima speranţă a patronului FCSB a fost spulberată

Federaţia Română de Fotbal a fost reprezentată la TAS de o echipă formată din Adrian Stângaciu, managerul departamentului juridic al FRF, şi avocatul Paul Ciucur.

La 3 iulie 2019, Comitetul Executiv al FRF a aprobat măsurile de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermediul cluburilor cu echipe participante în Campionatul Naţional Liga I.

Astfel, începând cu sezonul 2020/2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1 trebuie să îndeplinească cerinţa de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Naţional U15 feminin. Gigi Becali, patronul FCSB, afirmase în repetate rânduri că refuză să-şi facă echipă de fotbal feminin, acesta fiind şi motivul pentru care a atacat decizia la TAS. Totuşi, patronul FCSB admitea că ar putea prelua o echipă deja existentă în cazul în care nu va avea de ales, practic urmând s-o sponsorizeze.

Citeşte şi Gigi Becali, anunţ şocant despre coronavirus. „Deschideţi stadioanele, să se îmbolnăvească lumea!”

De asemenea, reforma proprusă de Comitetul Executiv al FRF va continua şi în următoarele sezoane, astfel:

Sezonul 2021-2022:

  • Începând cu acest sezon, cluburile din Liga 1 trebuie să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare (Liga 1, Liga 2, Liga 3)
  • Trebuie să aibă în continuare minim 20 de jucătoare înscrise în Campionatul Naţional U15
  • În ambele situaţii se aplică varianta protocolului de colaborare: echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin în competiţiile în care evoluează

Sezonul 2022-2023:

  • Înregistrarea a minimum 20 de jucătoare care să joace în Campionatul Naţional U15
  • Înregistrarea a minimum 15 jucătoare U13
  • Înscrierea unei echipe de Campionatul Naţional de Senioare
  • Pentru toate cele trei situaţii prezentate mai sus se aplică, de asemenea, varianta protocolului de colaborare, caz în care echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin atât la nivel de senioare, precum şi la junioare

*Echipa de senioare va evolua în Liga 3 în cazul în care nu există un protocol de colaborare semnat. Dacă acesta există, atunci echipa de senioare va juca la nivelul ligii în care activează clubul de fotbal feminin.

Prin decizia luată în iulie 2019, Federaţia Română de Fotbal doreşte continuarea dezvoltării fotbalului feminin prin reforme care să ofere fetelor din România şansa de a practica acest sport într-un cadru care să crească nivelul competiţiilor şi să aducă beneficii pe termen lung echipelor naţionale. În prezent, în fotbalul românesc sunt 2.510 jucătoare legitimate, senioare şi junioare, care activează în cele 6 competiţii de fotbal feminin. Numărul total al practicantelor de fotbal este de peste 65.000, spre deosebire de anul 2015, când erau doar aproximativ 1.100 de fete ce practicau fotbalul!

Tot la 3 iulie 2019, Comitetul Executiv al FRF a decis că un club de drept public se poate “transforma” într-un club de drept privat cu cel puţin un sezon competiţional anterior obţinerii dreptului de promovare în Liga 1.


loading...