Gigi Becali şi nepotul său, Vasile Geambazi, urmăriţi penal pentru spălare de bani într-un dosar privind despăgubiri prin ANRP

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de Gigi Becali, finanţatorul FCSB, şi nepotul său, Vasile Geambazi, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019, se arată într-un comunicat al Direcţiei Anticorupţie. În acelaşi dosar este urmărit penal şi un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

RomaniaTV.net
19 nov. 2019, 14:14
Gigi Becali şi nepotul său, Vasile Geambazi, urmăriţi penal pentru spălare de bani într-un dosar privind despăgubiri prin ANRP

Procurorii Anticorupţie au reţinut că „evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri”.

„Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, au mai precizat procororii DNA, într-un comunicat de presă.

Omul de afaceri Gigi Becali şi nepotul său, Vasile Geambazi, au ajuns, marți dimineață, la DNA, unde au fost audiaţi în calitate de suspecţi. Procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă că s-a început urmărirea lor penală.

„Dacă judecătorul a dat… Curtea Supremă a decis despăgubirile, nu eu! Bă, suntem în post! Voi credeţi că dracii stau? Nu le convine când văd biserici, rugăciune şi acţionează! Eu sunt acuzat că am primit banii de la Vasile Geambazi, el de la mine, adică am spălat bani”, a declarat Gigi Becali după ce a fost audierea de la DNA.

„Eu am luat banii de la Ministerul de Finanțe, prin hotărâre judecătorească. Dacă banii de la Ministerul de Finanțe sunt bani negri.. Banii i-am încasat eu, nu Gigi și i-am investit inclusiv la Steaua”, a declarat Vasile Geambazi, la ieșirea de la audieri.