Giorgio Napolitano începe consultările cu partidele politice italiene

Președintele italian Giorgio Napolitano a început consultările cu partidele politice, duminică, pentru desemnarea unui succesor pentru Silvio Berlusconi în funcția de premier, cel mai probabil candidat fiind fostul comisar european Mario Monti, relatează AFP.

RomaniaTV.net
13 nov. 2011, 09:37
Giorgio Napolitano începe consultările cu partidele politice italiene

După demisia lui Il Cavaliere, anunțată sâmbătă seara în uralele mulțumii, șeful statului este obligat de Constituție să primească toate formațiunile politice ale țării înainte de a desemna un nou președinte al Cosiliului, probabil în cursul serii.

Este un adevărat maraton pentru acest fost comunist în vârstă de 86 de ani.

Președintele Senatului Renato Schifani este cel care a deschis balul, urmat depreședintele Camerei Deputaților Gianfranco Fini, fost aliat al lui Berlusconi trecut în opoziție anul trecut.

Urmează apoi partidele reprezentate în Parlament, micile formațiuni reprezentând Tirolul de Sud (nordul țării) sau sudul, inclusiv Liga Nordului, o componentă crucială a fostei majorități, sau Italia Valorilor a fostului judecător anticorupție Antonio Di Pietro.

Ultimii primiți vor fi Partidul Democrat (PD, stânga), principalul partid de opoziție, și Poporul Libertății (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi.

Abia la încheierea celor 19 întâlniri, prevăzute să se încheie în jurul orei locale 18.00 (19.00 ora României), Napolitano va putea anunța numele succesorului lui Il Cavaliere.

El ar putea face acest lucru și luni, dar, potrivit tuturor observatorilor vrea să îl confirme rapid pe Monti, economist recunoscut și respectat, înainte de deschiderea burselor luni dimineață și a unei noi emisii de obligațiuni.

Italia, care are o datorie colosală (1.900 de miliarde de euro, respectiv 120 la sută din PIB), a fost plasată sub supravegherea FMI, a UE și a Băncii Centrale Europene.


loading...
Partenerii noștri