Goana după vaccinuri. Compania Moderna pregăteşte un ser împotriva variolei maimuţelor

Compania farmaceutică Moderna Inc. testează în studii preclinice un potențial vaccin împotriva bolii momentului, care sperie în momentul de faţă întreaga lume, variola maimuţelor.

24 mai 2022, 21:03
Goana după vaccinuri. Compania Moderna pregăteşte un ser împotriva variolei maimuţelor

În timp ce virusul variolei maimuțelor se răspândește în Statele Unite și Europa, compania farmaceutică Moderna Inc. testează în studii preclinice efectele unui potențial vaccin împotriva variolei maimuţelor.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat marţi că 131 de infecții cu virusul variolei maimuțelor și alți 106 pacienți suspecti au fost confirmaţi din data de 7 mai, de când primul caz a fost descoperit în afara țărilor în care această boală se răspândeşte de obicei.

Compania Moderna nu a răspuns imediat solicitării de a oferi mai multe detalii despre vaccinurile împotriva variolei maimuțelor.

Citeşte şi Variola maimuţei a evoluat într-o tulpină hiper-mutantă. Experţii susţin că virusul a suferit peste 50 mutaţii şi se răspândeşte mai repede

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a transmis că guvernul este în proces de aprobare a distribuției de vaccinuri împotriva variolei, produse de Bavarian Nordic A/S, pentru a fi utilizate în cazurile de variolă.

Mai mult decât atât, Statele Unite se pregătesc să vaccineze persoanele care au intrat în contact direct cu pacienţi cu variola maimuţei, în contextul în care ţara, cu cinci cazuri probabile şi confirmate în prezent, se aşteaptă la o creştere a numărului acestora. „Căutăm să maximizăm distribuirea vaccinurilor către cei despre care ştim că ar avea de câştigat„, a declarat luni Jennifer McQuiston, responsabilă în cadrul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Adică cei care au intrat în contact cu un pacient cunoscut cu variola maimuţei, cum ar fi îngrijitorii, contactele personale foarte apropiate, în special cei care riscă să dezvolte un caz grav de boală„, a declarat ea într-o conferinţă de presă. Un caz a fost confirmat în Massachusetts, iar alte patru sunt în curs de investigare, însă sunt considerate foarte probabile (unul la New York, unul în Florida şi două în Utah). Toţi sunt bărbaţi care au călătorit în afara Statelor Unite.

Citeşte şi Variola maimuţei, depistată tot mai aproape de România. Cehia şi Slovenia au înregistrat marţi primele cazuri

Variola maimuţei, o boală care a provocat deja mai multe cazuri ce au fost detectate în Europa şi în America de Nord, este o maladie rară originară din Africa, de care oamenii se vindecă în general spontan. Apropiată de variolă, această afecţiune este considerată în prezent mult mai puţin gravă şi mai puţin contagioasă.

Variola maimuţei („monkeypox” în limba engleză) sau „ortopoxviroza simiană”, este o maladie considerată rară, cunoscută la oameni din 1970 şi identificată în premieră în Republica Democrată Congo. „Identificarea în mai 2022 a unor focare de variola maimuţei în mai multe ţări non-endemice (unde boala nu circulă – n.r.) şi fără legătură directă cu călătorii întreprinse în zona endemică este atipică„, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Variola maimuţei este o boală infecţioasă care este cauzată de un virus transmis la oameni de animale infectate, cel mai adesea de rozătoare. Însă virusul a fost descoperit pentru prima dată în 1958 într-un grup de macaci care erau studiaţi în scopul unor cercetări ştiinţifice, de unde şi numele maladiei, au explicat specialiştii de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală din Franţa (INSERM). Perioada de incubaţie poate varia în general între cinci şi 21 de zile, iar simptomele se seamănă, fiind totuşi mai puţin severe, cu cele ale variolei (febră, dureri de cap, dureri musculare) în cursul primelor cinci zile.

Apoi, apar erupţii cutanate (pe faţă, palme, tălpi), leziuni, pustule şi, în cele din urmă, cruste. Din 1970, cazuri de ortopoxviroză simiană la oameni au fost semnalate în 10 ţări africane.

În primăvara anului 2003, astfel de cazuri au fost confirmate şi în Statele Unite, marcând atunci prima apariţie a acestei boli în afara continentului african.