Google schimbă algoritmii de căutare. Care este scopul modificărilor

Anchete şi reportaje de calitate, care implică o muncă de investigaţie, vor fi evidenţiate în rezultatele căutării pe Google, a anunţat gigantul american al internetului, o schimbare care va necesita modificări în algoritmul său de căutare.

13 sept. 2019, 16:45
Google schimbă algoritmii de căutare. Care este scopul modificărilor

Explicând schimbările planificate, Richard Gingras, vicepreşedinte al Google responsabil cu informaţiile, a explicat joi pe blogul Google că vor fi prioritizate sursele originale ale unei informaţii, articolele care necesită multă muncă sau competenţele unui investigator experimentat.

Articolele care prezintă o „muncă de investigaţie originală şi minuţioasă” vor primi cea mai mare notă posibilă din partea unui grup de utilizatori, a precizat el.

Membrii acestui grup – circa 10.000 de persoane ale căror opinii ajută Google să îşi stabilească algoritmul – vor stabili reputaţia unor mass-media în materie de reportaje şi conţinut original, de exemplu prin promovarea celor care au primit prestigiosul Premiu Pulitzer.

Citeşte şi Cadavrul unui american dispărut în 1997, descoperit cu ajutorul Google Earth

Cu modificările aduse de Google, articolele originale ar trebui să rămână mai mult timp pe o poziţie „foarte vizibilă”, a precizat Richard Gingras, adăugând că definiţia unui articol original nu este bătută în cuie, „eforturile noastre vor evolua în permanenţă pe măsură ce înţelegem ciclul de viaţă al unei poveşti”.

Mass-media acuză Google şi algoritmul său misterios, care clasează conţinutul pe motorul de căutare, că evidenţiază aşa-zisul „click-bait”, informaţii atrăgătoare şi nu întotdeauna de încredere, care captează atenţia internauţilor, în detrimentul articolelor serioase, originale şi verificate produse de mass-media.