Gravide stresate? 5 DAUNE mari ce pot afecta fatul daca cineva ii streseaza mama gravida

Stresul este din ce in ce mai prezent in vietile noastre. Oamenii de stiinta analizeaza in dese randuri modul in care stresul afecteaza umanitatea, dar si felul in care IQ-ul viitorului bebelus precum si dezvoltarea sa sunt influentate si ii genereaza probleme mai tarziu in viata, daca cel mic a avut o viata intrauterina stresanta.

RomaniaTV.net
14 dec. 2018, 21:15
Gravide stresate? 5 DAUNE mari ce pot afecta fatul daca cineva ii streseaza mama gravida

Iata in continuare care sunt principalele probleme pe care le poate avea copilul, daca mama are parte de anumite stresuri timpul sarcinii, dar si cum acestea le pot rezolva.

Cand copilul este in uterul mamei, acesta nu se hraneste doar cu nutrientii necesari dezvoltarii sale. El primeste de la mama, prin gene, de la hormonii de stres pe care aceasta ii experimenteaza, si amintirile traumelor acesteia si ale bunicilor sau strabunicilor sai. Copilul primeste aceasta „valiza” drept mostenire si porneste cu ea la drumul vietii imediat ce se naste.

Suntem responsabile, ca mame, cum ne traim viata de gravida! Suntem responsabili, ca parinti, ce punem in valiza copiilor nostri, informatii ce se inregistreaza in creierul automat si pe care copilul le executa ca programe biologice ulterioare, deseori legate de conflictele psihologice nerezolvate ale parintilor lor.

1. Nastere prematura si greutate mica la nastere

Grija dusa la extrem a mamicilor ca bebelusul sa fie bine pe tot parcursul sarcinii il afecteaza pe acesta. In mod paradoxal, primul lucru pe care ar trebui sa-l faca o mamica pentru a avea un bebelus sanatos este sa nu-si mai faca deloc griji cu privire la acest aspect. Orice stres si stare de anxietate, cat de mici, pot influenta dezvoltarea bebelusului si pot declansa nasterea prematura.Stresul creste productia unui hormon denumit CRH (hormonul eliberator de corticotropina). Cu cat CHR este mai mare, cu atat mai repede se va instala travaliul.

Primul trimestru al sarcinii este cel mai important. Pana acum, mamele erau sfatuite sa stea calme in ultimul semestru. De fapt, cele mai multe nasteri premature au fost cauzate de o crestere a CHR in primele saptamani de sarcina.

2. Dezvoltarea creierului si IQ-ul

Nivelul crescut de cortizol scade coeficientul de inteligenta al bebelusului. In mod normal, placenta produce enzime care distrug cortizolul, insa daca acesta este in cantitate prea mare sau pe o durata mai lunga, enzimele nu pot face fata.

Mai multe studii au scos la iveala faptul ca stresul prelungit pe perioada sarcinii impiedica dezvoltarea creierului si formarea conexiunilor neuronale la bebelus. Primul care se formeaza este cerebelul – centrul raspunsului la stres – de aceea fetusul este sensibil la stresul mamei, inca din primele saptamani de sarcina.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.