Grecia a mai pierdut o şansă de salvare

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit extraordinar pe tema crizei din Grecia. Reuniunea vine ca urmare a lipsei de acord între miniştrii de Finanţe ai zonei euro.

RomaniaTV.net
19 iun. 2015, 06:53
Grecia a mai pierdut o şansă de salvare

Premierul grec a anunţat că se va găsi o soluţie la criza datoriilor care va permite Greciei să revină pe creştere economică.  Pentru că vrea ca Grecia să rămână în zona euro, şeful Eurogrupului a cerut Atenei să vină cu propuneri de buget credibile.

„Încă se poate ajunge la un acord şi să extindă actualul program (de ajutor financiar, n.r.) înainte de sfârşitul lunii. În mod evident, mingea e în terenul Greciei, care trebuie să profite de această ultimă şansă”, a declarat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, pentru dw.de.

Citeşte şi Panică în Grecia: Retragerile de depozite din bănci s-au triplat în ultimele zile

Ministrul grec al Finanţelor a prezentat noi propuneri de reforme omologilor săi din zona euro, însă se pare că acestea nu au fost pe placul creditorilor. El a insistat că Grecia are nevoie de reforme şi nu de tăieri. „Pentru ca euro să aibă succes oriunde, trebuie să aibă succes peste tot”, a precizat Yanis Varoufakis.

La sfârşitul lunii, pe lângă pensii şi salarii, Grecia trebuie să plătească 1,6 miliarde de euro şi FMI-ului. Şefa instituției a afirmat că Grecia nu va beneficia de nicio extindere a termenului-limită. Cu visteria goală, ultima tranşă din împrumutul extern, în valoare de 7,2 miliarde de euro, este vitală pentru supravieţuirea ţării. În caz contrar, Grecia intră în incapacitate de plată.

În timp ce la Luxemburg se încearcă salvarea Greciei, premierul elen Alexis Tsipras se află la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. El va lua vineri cuvântul în plen, după Vladimir Putin, cu care se va întâlni în cursul după-amiezii.

Vezi şi Grecia, la un pas de a ieşi din Zona Euro. Mii de oameni în stradă, la Atena, refuză măsurile de austeritate