Grecia interzice concedierile în perioada coronavirusului. Ce sumă oferă pe lună angajaţilor care nu pot merge la lucru

Guvernul grec a anunţat miercuri un pachet de măsuri economice extraordinare, în valoare de circa două miliarde euro, pentru a contracara impactul crizei provocate de coronavirus.

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 07:54
Grecia interzice concedierile în perioada coronavirusului. Ce sumă oferă pe lună angajaţilor care nu pot merge la lucru

Între măsurile adoptate de Executiv se numără şi interzicerea disponibilizărilor în companiile afectate, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Astfel, printre principalele măsuri se află plata a 800 de euro, în luna aprilie, pentru aproape jumătate de milion de angajaţi care nu pot merge la muncă deoarece angajatorii lor au fost obligaţi să tragă provizoriu obloanele „din ordin de stat”.

Italia a depăşit China în privinţa numărului morţilor de coronavirus. 427 morţi într-o singură zi, numărul total a ajuns la 3.405

Guvernul interzice, în plus, magazinelor şi unităţilor care au trebuit să se închidă să nu concedieze angajaţii. Orice disponibilizare va fi considerată nulă, a declarat ministrul Muncii, Yannis Vrutsis.

Pentru a contracara impactul economic, statul va oferi companiilor afectate ajutoare pentru îmbunătăţirea lichidităţilor şi amânări la plata impozitelor şi taxelor timp de patru luni.

Toate produsele relevante în această criză, precum măştile, mănuşile şi produsele antiseptice vor avea un TVA redus de 6%, în loc de 24% în mod normal.

Guvernul estimează că această criză provocată de coronavirus va avea un impact mare pentru o economie care abia reuşea să îşi revină şi, în loc de o creştere a Produsului Intern Brut de 2,8 % prevăzută iniţial pentru acesta an, se aşteaptă o creştere zero.

 În Grecia a fost instalat de câteva zile un regim sever, care interzice activitatea în toate centrele de agrement, inclusiv pe plajele organizate, precum şi în cafenele, cinematografe şi teatre. De asemenea, vor fi închise de la finele săptămânii toate marile centre comerciale.

 De miercuri au fost închise magazinele mici, cu excepţia celor de alimentaţie şi alte servicii considerate necesare pentru aprovizionarea populaţiei, precum staţiile de carburanţi, farmaciile, băncile şi atelierele mecanice.

China şi Rusia se unesc împotriva coronavirusului

China este pregătită să „lucreze alături de toate celelalte ţări” în lupta mondială împotriva coronaviruslui, a afirmat agenţia oficială de presă Xinhua, citând o conversaţie între preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin, scrie AFP.

Pandemia coronavirusului aduce alături cei mai puternici lideeri ai lumii. Preşedinţii Rusiei şi Chinei au avut po lungă convorbire pe această temă.

China „are dorinţa de a depune eforturi concertate cu Rusia şi toate celelalte ţări pentru (…) a păstra securitatea sanitară mondială”, a adăugat Xinhua, scrie Agerpres.

Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, infectat cu coronavirus 

„China are încrederea, capacitatea şi certitudinea că va ajunge la o victorie totală împotriva pandemiei”, i-a mai spus liderul de la Beijing omologului său rus.

Coronavirusul, care a făcut peste 9.800 de morţi în lume, a apărut pentru prima dată în decembrie în oraşul chinez Wuhan din centrul ţării. Potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, acesta s-a extins până în prezent la 158 de ţări şi teritorii.

Guvernul chinez a fost criticat de unele ţări că nu a acţionat destul de repede şi că a ascuns informaţii în faţa pandemiei. „Lumea plăteşte preţul ridicat pentru ceea ce au făcut ei”, a acuzat joi preşedintele american, Donald Trump, într-o conferinţă de presă la Casa Albă.