Grecia redeschide terasele cafenelelor şi restaurantelor pentru a relansa economia. Care sunt condiţiile

Grecia a redeschis, luni, cafenelele, terasele şi restaurantele din toată ţara, după o pauză de şase luni în care au fost închise din cauza epidemiei COVID-19. Redeschiderea va fi posibilă prin respectarea mai multor măsuri stricte.

03 mai 2021, 13:38
Grecia redeschide terasele cafenelelor şi restaurantelor pentru a relansa economia. Care sunt condiţiile

Grecia redeschide terasele cafenelelor şi restaurantelor, luni, în a doua zi de Paşte, marcată de temperaturi specifice verii. Pentru că e zi de sărbătoare, terasele din piaţa Kolonaki, un cartier luxos din Atena, s-au umplut cu clienţi.

Localnici spun că sunt bucuroşi să-şi reia „obiceiurile” şi o „o viaţă normală”.

„Înainte de închiderea cafenelelor în noiembrie, veneam în fiecare dimineaţă să îmi beau cafeaua aici şi să discut cu prietenii. Era modul meu preferat de a îmi petrece timpul, remediul meu pentru toate grijile!”, a afirmat Andreas Riminiotis, un pensionar grec care s-a vaccinat cu ambele doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer.

La rândul lor, chelnerii sunt bucuroşi pentru că îşi pot relua activitatea.

„Eram în şomaj de şase luni, mă învârteam în cerc, eram deprimat”, a precizat Yannis Karagiannakis, care este chelner, conform agenţiei AFP, citate de Agerpres.

Citeşte şi: Primul caz de infectare cu tulpina indiană de COVID în Grecia. Alertă în duminica Floriilor

Grecia redeschide terasele cafenelelor şi restaurantelor. Ce măsuri trebuie respectate în continuare

Cel puţin 330.000 de persoane lucrează în Grecia în acest domeniu. Preşedintele sindicatului din industria restaurantelor, Yorgos Kavvathas, susţine că zeci de restaurante, baruri şi cafenele au fost deja închise definitiv în centrul Atenei şi în Salonic. De asemenea, 60% dintre unităţi sunt ameninţate cu închiderea definitivă.

„20% din stabilimente nu dispun de terase”, a precizat Yorgos Kavvathas.

Teste, măşti şi număr limitat de clienţi la mese

Redeschiderea teraselor a fost posibilă luni, prin respectarea unor măsuri stricte. Angajaţii vor trebui să facă teste COVID-19 o dată pe săptămână şi să poarte măşti sanitare.

De asemenea, cel mult şase persoane vor putea sta la o masă. Închiderea teraselor este prevăzută la ora 23:00 pentru a respecta interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, aflată încă în vigoare în toată Grecia.

Autorităţile elene vor să cheltuiască 11,6 miliarde de euro în 2021 pentru a compensa efectele negative ale pandemiei de COVID-19, după ce în anul precedent a cheluit 24 de miliarde de euro cheltuite în acelaşi scop.

Grecia mizează pe relansarea turismului începând din 15 mai, pentru a-şi redeschide economia. Peste un sfert din PIB-ul Greciei depinde de acest sector de activitate, notează sursa citată.

„Avem noi aliaţi: vaccinarea, autotestele şi vremea caldă, care ne fac să sperăm că această aventură fără precedent se va termina în curând”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Câte cazuri de infecţie cu coronavirus sunt în Grecia

Guvernul de la Atena a accelerat campania de vaccinare în ultimele zile, permiţând şi persoanelor cu vârste de peste 30 de ani să devină eligibile pentru vaccinare. Până în prezent, peste 3 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în Grecia.

Grecia, o ţară cu o populaţie de 10,8 milioane de locuitori, a raportat peste 345.000 de cazuri de coronavirus şi un bilanţ de peste 10.400 de decese asociate maladiei COVID-19 de la începutul pandemiei.

Citeşte şi: Atenţionare de călătorie pentru românii care pleacă Grecia. Se anunţă fenomene extreme