Greşeala majoră pe care o fac TOŢI românii la cafeaua de dimineaţă VIDEO

Cafeaua stimulează funcțiile cerebrale și activează anumite zone din creier. Ea crește ușor tensiunea, de aceea este foarte consumată de cei care au tensiunea mică. Există însă nişte recomandări extrem d eiportante privind consumul.

17 ian. 2022, 00:30
Greşeala majoră pe care o fac TOŢI românii la cafeaua de dimineaţă VIDEO

Cafeaua fierbinte dimineața este un adevărat răsfăț. Cafeaua de dimineață este rutina zilnică a celor mai mulți dintre noi. Specialiști ne spun dacă e bine sau nu să o bem imediat ce ne-am trezit. Are nenumărate beneficii pentru organismul nostru și de asemenea, ne oferă și energia de care avem nevoie pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Există însă şi un „dacă”!

Mare atenție însă la ce oră îți bei cafeaua, căci beneficiile ei s-ar putea întoarce împotriva ta. Specialiștii spun că această băutură nu trebuie consumată niciodată imediat după ce te-ai trezit.

Ce să pui în cafea în fiecare dimineaţă ca să slăbeşti. Secretul constă în aceste ingrediente
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul

Dr. Karan Raj, cunoscut pentru sfaturile de sănătate pe care le oferă pe TikTok, atrage atenţia asupra consumului de cafea la prima oră a dimineţii.
El spune că cei care consumă cafea ar trebui să aştepte până când nivelurile naturale de cortizol s-au redus.

Multe persoane simt că nu pot funcţiona fără cafea şi consumă cofeină imediat ce se trezesc. Cu toate acestea, specialiştii spun că este total greşit şi ar trebui să lăsăm corpul să îşi revină natural, potrivit The Mirror.

Vorbind la BBC Morning Live, dr. Karan Raj, renumit pentru sfaturile de sănătate oferite pe TikTok, a avertizat că nu ar trebui consumată cafea mai ales dimineaţa. „Nu beţi cafea dimineaţa pentru a vă trezi”, a spus el, într-un clip care a fost distribuit ulterior TikTok-ul său. „Corpul se trezeşte în mod natural cu cortizol, iar dimineaţa este nivelul cel mai mare de cortizol produs”.

În schimb, dr. Raj sugerează să se consume cofeina mai târziu, în timpul zilei, odată ce aceste niveluri naturale de cortizol se reduc şi energia scade. „Păstraţi-vă cafeaua până la jumătatea dimineţii, când nivelul de cortizol şi nivelul de energie scad”, a spus el.

Cele mai dăunătoare alimente pentru micul-dejun la vârsta de 40 de ani. Cum poate cafeaua să-ți saboteze diminețile
Conform unui studiu publicat în revista „Medicine and Science in Sports and Exercise”, persoanele care beau cafea sau altă băutură care conţine cofeină trebuie să ştie că aceasta creşte coagularea sângelui în timpul exerciţiilor fizice intense.

În timpul studiului, participanții au primit mai întâi un placebo, apoi o cafea sau un energizant cu cofeină înainte de a finaliza un antrenament intens efectuat pe o bicicletă fixă, ia rezultatele au fost uluitoare.

Rezultatele de sânge realiazate la final au arătat că după consumul de cofeină, nivelurile de coagulare au fost semnificativ mai mari, punând participanţii la un risc crescut de afecţiuni precum atac de cord, accident vascular cerebral, tromboză venoasă sau embolie pulmonară.

Pentru a evita situații neplăcute în viitor, specialiștii au mai precizat în studiu că nici cafeaua solubilă nu este o alternativă, în condițiile în care aceasta echivalează cu 28 de căni de cafea, care consumate regulat pot provoca probleme mari de sănătate. Cu alte cuvinte, un astfel de nivel ridicat de cafeină poate provoca probleme grave de sănătate.

Consumul moderat de cafea poate reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative, poate avea și efecte antioxidante și antiinflamatoare.

Există şi alte greşeli asociate cu cafeaua:

Și toate aceste beneficii pot exista, atâta timp cât cafeaua este băută în mod corect. Pentru că putem face și unele greșeli, care pot fi un pericol pentru creier.

1. Consumul excesiv
În timp ce cu băută cu moderație cafeaua poate avea proprietăți protectoare pentru sănătatea creierului, în exces ea ar putea provoca mai mult rău decât bine. Un studiu Nutritional Neuroscience​ din iunie 2021 a constatat că consumul a mai mult de șase căni de cafea pe zi a fost asociat cu un volum total mai mic de creier și cu un risc crescut, de 53%, de demență.

2. Bem cafea la ore târzii
O ceașcă de cafea băută la ore târzii te poate face prea nervos și poate duce la tulburări de somn. Cofeina – care este un stimulent – rămâne în sânge mult timp după ce ați luat ultima înghițitură. Asta înseamnă că poate dura până la 10 ore pentru a fi complet eliminată din sistem. Iar insomnia nu este bună pentru sănătatea creierului, ducând la probleme de învățare, concentrare și reacție.

3. Mai multe lingurițe de zahăr
Un studiu din 2019 a constatat că un consum excesiv de zahăr la adulții în vârstă este asociat cu o funcție cognitivă slabă. Nivelul crescut de zahăr din sânge poate micșora creierul, îi poate afecta conectivitatea funcțională și poate duce la boli ale vaselor mici.

4. Renunțarea bruscă
Încercați să reduceți obiceiul de a bea cafea? Cel mai bine ar fi să o faceți treptat. Un băutor obișnuit de cafea poate experimenta simptome de sevraj dacă renunță brusc. În plus, o reducere rapidă a cofeinei poate duce și la dificultăți de concentrare, conform Cleveland Clinic.