Greşeala majoră pe care o facem când gătim friptura de porc. Amănuntul care vă poate strica total Crăciunul

Sunt câteva preparate culinare tradiționale nelipsite de pe masa de Crăciun, printre care se numără și friptura de porc. Există o varietate de rețete pentru friptură, dar tot atât de multe greşeli de preparare îţi pot striva sărbătorile.

22 dec. 2021, 15:05
Greşeala majoră pe care o facem când gătim friptura de porc. Amănuntul care vă poate strica total Crăciunul

Friptura de porc este produs vedetă de pe masa de Crăciun aşa că nu se acceptă greşeli în preparare. Cu toții știm că porcul nu este cea mai slabă carne, iar modul de a prepara friptura de porc contează enorm pentru sănătatea noastră. Deși pare mult mai ușor și rapid să prăjim carnea, totuși, ar trebui să recurgem mult mai des la cuptor, mai ales când vine vorba de carnea de porc.Iată câteva idei despre cum gătești sănătos carnea de porc.

REŢETE DE CRĂCIUN 2021 de la Chef Scărlătescu, Dumitrescu şi Bontea, vei avea cea mai lăudată masă de Sărbători!
Înainte de toate, este bine să se consume cu moderație carnea roșie, în special cea de porc, care este și cea mai grasă.
Grăsimile saturate se digeră mult mai greu, așa că riscul dezvoltării cancerului de colon sau a unei boli de inimă crește considerabil dacă se face exces.

Carnea de porc ar fi de preferat să nu se consume alături de cartofi, paste, orez, pâine sau mămăligă, deoarece digestia se îngreunează și mai mult. De preferat este să se mănânce cu diverse alte legume și multe murături.

Slănina: Cât de sănătos este acest deliciu culinar de Sărbători. Cum să fie preparată, cea mai bună reţetă
Persoanele cu probleme legate de colesterol, diabet, boli digestive, boli de rinichi, hipertensiune arterială ar trebui să evite consumul de carne de porc.

Pot mânca ocazional, dar cu simțul responsabilității și neapărat alături de un pahar de vin roșu natural, care împiedică grăsimile să se așeze în locurile nedorite.

Greseli pe care le faci atunci cand gatesti carne

O reţetă CORECTĂ de friptura de porc: 

1. Pui carnea pe foc la scurt timp dupa ce ai scos-o din frigider
Multa lume incepe gatirea carnii imediat dupa scoaterea din frigider. Acest lucru este gresit deoarece schimbarea brusca de temperatura, trecerea de la rece la fierbinte, face ca preparatul final sa isi piarda din gust si din suculenta.

Cel mai bine este ca, dupa ce scoti carnea din frigider, sa o lasi timp de aproximativ 30 de minute intr-o farfurie, la temperatura camerei, si sa incepi ulterior procesul de gatire.

2. Pui carnea in tigaie sau in cuptor imbibata de apa
O alta greseala pe care multi o fac este aceea de a nu scurge asa cum trebuie apa dupa spalare. Cantitatea mare de apa din carne poate duce la un produs final lipsit de gust.

Cum ar trebui sa procedezi: dupa spalare lasa carnea la scurs intr-un vas timp de 15- 20 de minute sau inlatura manual excesul de apa si sterge-o foarte bine cu ajutorul unui servetel textil.

3. Gatesti carnea la flacara mare
In general carnea nu trebuie gatita la flacara mare deoarece astfel se va prepara incomplet: va fi prea facuta sau arsa la exterior, iar la interior va ramane cruda.

Cel mai bine este sa prajesti carnea, indiferent de tip, la foc mic si sa o intorci de mai multe ori in timpul gatirii.

In acest fel vei obtine un preparat facut corect, patruns bine si gustos.

4. Speli carnea de pui
Contrar a ceea ce crede multa lume, spalarea carnii de pui este o mare greseala, din cauza faptului ca pe suprafata ei se afla bacterii extrem de periculoase.

Prin spalare acestea se imprastie pe o suprafata mare, ajungand si pe ustensilele de gatit si pe haine. Cel mai bine este sa nu speli carnea de pui inainte de a o gati, pentru ca oricum nu le vei indeparta pe toate. Bacteriile respective vor fi distruse de prepararea termica a carnii.

5. Folosesti ulei de masline la prajitul carnii
O alta greseala pe care multa lume o face este sa foloseasca ulei de masline pentru a praji carnea. Uleiul de masline are un punct de ardere destul de jos, iar daca acesta este depasit incepe sa devina toxic.

Pe de alta parte, carnea trebuie preparata la o temperatura mai ridicata decat punctul de ardere al uleiului de masline. Din acest motiv cele doua nu ar trebui combinate. Atunci cand gatesti carne, alege un ulei cu un punct de ardere ridicat, precum uleiul de palmier sau uleiul de floarea soarelui.

6. Gatesti carne dezosata sau fara piele
O alta greseala pe care multi o fac este sa aleaga pentru gatit carnea dezosata sau fara piele. S-a demonstrat ca o carne care are piele si oase are un gust mult mai bun decat cele care nu au.

In cazul in care chiar vrei sa inlaturi pielea si oasele, acest lucru se poate face foarte usor si dupa ce carnea a fost gatita.