Slănina: Cât de sănătos este acest deliciu culinar de Sărbători. Cum să fie preparată, cea mai bună reţetă

Slănina este pentru cei mai mulți români un preparat vedetă, fiind considerată una dintre mezelurile tradiționale de pe la noi, nelipsită de pe mese mai ales de Crăciun

22 dec. 2021, 12:37
Slănina: Cât de sănătos este acest deliciu culinar de Sărbători. Cum să fie preparată, cea mai bună reţetă

Mai sunt câteva zile din postul Crăciunului, se apropie Sărbătorile de iarnă și românii obișnuiesc în acea perioadă să mănânce multe preparate făcute din carne de porc, slănina fiind la loc de cinste alături de cârnaţi, tobă şi caltaboşi.  Dar multă lume care ține o dietă vrea să știe câte calorii are slănina consumată astfel.

Cârnaţi de casă după reţeta tradiţională. Secretul unui preparat excepţional
Nutriționiștii susțin că nu ar trebui să marginalizăm carnea de porc și să o tratăm din start ca pe ceva rău într-un stil de viață sănătos sau dacă vrem să ținem dietă.

Astfel, muşchiuleţul de porc are doar 4% grăsime şi este considerat o carne sățioasă. În schimb, grăsimea de porc are o cu totul altă compoziţie. Mai bine de 2/3 din lipide sunt reprezentate de acizii graşi mono şi poli-nesăturaţi, asemănători cu cei din uleiul de măsline. Aceasta este și explciația pentru care multă lume vrea să mănânce slănină de porc, care este gustoasă şi fragedă.

Slănina de porc, alături de ulei şi unt, reprezintă o formă de grăsime care poate fi folosită la gătit sau pusă pe pâine. Aceasta este mult mai stabilă că untul la încălzire şi mai săracă în calorii decât uleiul. “

Slănina, o adevărată bombă calorică
Deși este foarte apropiată de ulei și unt, slănina de porc este diferită de acestea. Spre exemplu, în ulei găsim 100% grăsime şi 900 cal/100ml. Untul are 730 calorii la 100 g și 80% grăsime. În schimb, slănină are 638 de calorii la sura de grame, 6.3 proteine, 67.7 lipide, 0 carbohidrați și 0 fibre, tot calculat la 100 g.

Gheorghe Mencinicopschi spulberă cele mai aprige mituri despre diete: Slănina şi untul natural nu îngraşă!
Așadar, slănina de porc are mai puține calorii decât uleiul sau untul, în schimb cine alege să mănânce așa ceva la o masă trebuie să țină cont de faptul că nu va consuma doar 100 g ci mai mult. Tocmai de aceea, slănina de porc poate fi catalogată o bombă calorică, un exces pe care dacă ți-l permiți trebuie să ții cont că trebuie să reduci din numărul de calorii de la celelalte mese ale zilei și, mai ales, să nu faci o obișnuință din consumul acesteia.

Cine poate mânca slănina
Și, totuși, nutriționiștii, sunt de părere că slănina de porc poate fi consumată fără probleme de către persoanele sănătoase care desfăşoară o activitate fizică intensă.

Având în vedere concentrația mare în grăsime şi numărul ridicat de calorii, slănina de porc poate fi consumată, ce-i drept în cantități destul de mici, de către persoanelor care desfăşoară o activitate fizică intensă sau de către cei care stau mult în frig. Asta deoarece slănina este bogată din punct de vedere nutritiv în acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 şi vitamina A.

Așadar, puteți mânca slănină de porc atâta timp cât asta nu este o obișnuință zilnică.

Cum să prepari corect slănina de casă. Află pașii pentru a pregăti cel mai gustos produs

Slănina se conservă cu ajutorul sării grunjoase și, cu ajutorul câtorva condimente, se va transformă într-un produs delicios.

Folosind o afumatoare, bucățile de slănină vor primi un gust și mai bun și o culoare ușor aurie. Din aceeași bucată de slănină se poate face și untură. Practic, slana se pune în tuci și se topește încet pe aragaz sau foc de lemne și va deveni în scurt timp untură (se poate păstra în recipiente curate pentru multă perioada de timp).

Într- o astfel de untură se pot păstra inclusiv carnea și cârnații de porc preparăți în casă. În acest fel, bucățele vor fi păstrate pentru câteva luni de zile.

Atenție! Este important de știut că este incorect să numim slănină altfel decât așa cum am menționat deja. Îi mai poți spune slană sau clisă. Niciodată nu i se spune șuncă, pentru că această este cu totul un alt preparat. Așa cum explică și DEX, șuncă este pulpă de porc preparată special (la sare și la fum) pentru a se putea conservă multă vreme; jambon.

Slănina și-a câștigat locul în bucătărie pe parcursul anilor și, bineînțeles datorită gustului inconfundabil. În țară noastră se pregătește de sute de ani, iar rețetele variază în funcție de zona unde este preparată. Gustul poate avea influențe maghiare, săseșți sau de la șvabi.

Dacă vrei să prepari slănina de casă, atunci trebuie să știi, mai întâi de toate, care este cea mai bună porțiune din care poți face așa ceva. Este dovedit că cea mai bună porțiune este cea de pe burtă porcului. Este cu mult mai fragedă că cea de pe spate.

Slănina de pe spate este indicat să o folosești pentru prepararea cârnaților, a tobei, lebarului sau/și a caltabosilor,  jumarilor și a unturii. Slana de pe spate se poate sară și afumă și ea, dar este indicat să fie consumată prăjită. Nu va fi la fel de fragedă că cea de pe burtă. Unii gospodari o transformă și pe această în clisă, așa că tu vei decide dacă o prepari sau nu în acest fel.

Secrete sunt și în ceea ce privesc condimetele folosite. Dacă vrei un produs de cea mai bună calitate, atunci trebuie să utilizezi și condimente potrivite.

Dacă vrei slănină condimentată cu boia, ferește-te să cumperi plicuri din marile magazine. Alege varianta naturală, adică cea cumpărată de la țărani sau prepară chiar tu boia, la ține acasă. Tot ce ai de făcut este să cumperi un șir de ardei iuți uscați, îi dai la cuptor până se elimina toată umezeală și apoi îi treci prin mașînă de măcinat cafea. Vei avea în cel mai scurt timp cea mai bună boia pe care ai gustat-o vreodată.

Și când vine vorba de sarea grunjoasă pe care o vei folosi trebuie să acorzi atenție. Trebuie verificată să fie curată, din sursă sigură. Dacă ai îndoieli, atunci este mai bine să foloseșți sare de mare.

Prima etapă a preparării în casă este porționarea bucăților de slănină. Cum am stabilit, se va folosi cea de pe burtă. După ce a fost tăiată de pe porc, se lasă să se răcească până a două zi, atârnată undeva în gospodărie, într-un loc curat, rece, pentru a se întări.

A două zi se trece la porționarea ei. Fiecare o va porționă în funcție de preferință dar, dacă nu ai mai făcut așa ceva niciodată, sfatul nostru este să o tăi în bucăți lungi de 25-30 de centimetri și lată de o palmă. Dar acest pas nu este important.

Următoarea etapă este prepararea saramurei. Este cel mai important pas pentru că de el va depinde dacă slănina va fi sau nu fragedă. Ai de ales dintre două variante: în sare sau în saramură.

Saramura este o metodă extrem de simplă. Bucățile de slănină sunt presărate cu sare din abundență pe toate părțile și apoi se așează într-un vas spațios, curat, suficient de mare cât să încapă întreagă cantitate preparată. Trebuie să foloseșți doar sare grunjoasă de calitate sau sare de mare.

Important de știut este faptul că slănina își va lua sare exact cât este nevoie, deci nu te teme că ai presărat o cantitate prea mare. Acest lucru nu va conta.

Poți adaugă și alte condimente, dacă îți sunt pe plac (cimbru, ardei iute, boia).

Tot ce ai de făcut apoi este să o acoperi cu o greutate și să o lași la rece, într-un loc întunecat, timp de două zile. Bucățile de șuncă se întorc, după cel două zile, și se mai adaugă sare dacă se observă că nu este suficientă.

O să vezi că o parte din sare s-a topit și a ajuns pe fundul vasului. Este bine să o arunci (nu este un pas obligatoriu) și să refaci stratul de sare de pe slănină. Va rămâne în acest fel pentru cel o luna de zile, timp în care se va fragezi bine.

Dacă vrei șuncă afumată, după această perioada de timp cât a stat în sare, se scutură de condimente și se lasă trei zile atârnată la vânt, după care se bagă la afumat.

Se poate consumă și neafumată. După ce este scoasă de la sare, se atârnată în loc răcoros și uscat, până când ajunge să fie suficient de fragedă. Apoi se poate bagă în congelator.

A două metodă de pregătire a slaninei este în saramură. Se prepară un lichid alcătuit din apă rece și sare grunjoasă din abundență. După topirea sării, că să îți dai seama că este potrivită pentru șuncă, testează-o cu ajutorul unui ou. Dacă stă la suprafață, atunci este perfectă. Șuncă trebuie scufundată în lichid, după care se pune o greutate. Saramură trebuie să acopere cu totul slănină.

Se lasă la rece pentru următoarele 3-4 săptămâni, dar ai grijă să o schimbi zilnic (saramură) până când rămâne curată, albă. La început va fi ușor roșie. Când va rămâne curată, poți adaugă și alte condimente, cum ar fi cimbru, usturoi zdrobit,boabe de piper, coriandru.

Dacă vrei să conservi slănina în saramură, tot ce ai de făcut este să tăi clisă în bucăți  mici și să le introduci în borcane de 800 de gr. Peste ele se toarnă saramură, se pun capacele borcanelor și se păstrează în loc răcoros.

O altă varianta de conservare este că bucăți mici de slănină să fie vidate și date la frigider sau să fie păstrate în saramură, în vasul în care a stat.

Dacă nu-ți sunt pe plac variantele, le poți scoate și le poți atârna la vânt pentru 3 zile, să se usuce.

Dacă alegi să o afumi, trebuie să știi  că trebuie să faci asta numai la fum rece, mocnit. Vei folosi  rumeguș le lemn de esență tare sau pom fructifer.