Greşeala pe care o fac românii când completează declaraţia pe propria răspundere. Te poate costa amenzi uriaşe

Declarație pe proprie răspundere online. Deşi formularul de declaraţie pe propria răspundere a fost pus la dispoziţia cetăţenilor online, pe www.formular.sts.ro, adresă unde poate fi şi completat, acesta nu poate fi semnată electronic, ci trebuie printat.

RomaniaTV.net
01 apr. 2020, 10:19
Greşeala pe care o fac românii când completează declaraţia pe propria răspundere. Te poate costa amenzi uriaşe

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă, că este activă platforma electronică formular.sts.ro, pentru completarea online a declaraţiilor pe proprie răspundere şi a adeverinţelor de angajator.

„Platforma operaţionalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale le permite cetăţenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite şi, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menţionăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora”, se precizează într-un comunicat al GCS transmis RomaniaTV.net.

Descarcă DECLARAŢII securizate pentru a putea ieşi din casă fără să iei amendă 

Conform sursei citate, datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în telefonul sau calculatorul utilizatorului.

În timpul verificărilor efectuate de autorităţi, persoanele pot prezenta declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţa de angajator direct de pe telefon, cu semnătură olografă aplicată, împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

„Precizăm faptul că formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declaraţiilor pe proprie răspundere/adeverinţe de angajator. Orice alte astfel de platforme online nu beneficiază de acordul autorităţilor guvernamentale şi nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea şi folosirea fără drept a datelor personale”, se menţionează în comunicat. Există însă un mare inconvenient anunţă avocaţii.

Descarcă DECLARAŢII securizate pentru a putea ieşi din casă fără să iei amendă

Declarație pe proprie răspundere online. „Este dezamăgitor că a fost eliminată această posibilitate și ne întoarcem la pix și hârtie, dar a fost decizia Guvernului. Autoritățile au dreptul de a restrânge și mai mult circulația persoanelor, pentru a preveni răspândirea virusului. Deciziile însă trebuie să fie clare și transparente. Precizările GCS din comunicatul de presă nu fac decât să producă confuzie și să crească birocrația”, explică firma de avocatură RTPR, pentru G4Media.

„În varianta inițială a formularului online, a fost introdusă o secțiune care permitea desenarea de elemente grafice și, implicit simularea electronică a semnăturii persoanei. 

Declarație pe proprie răspundere online. Facem precizarea că o astfel de opțiune nu poate fi considerată, din punct de vedere legal, o „semnătură electronică”. O persoană fizică poate obține dreptul de semnătură electronică doar dacă parcurge o serie de pași și îndeplinește condițiile definite strict printr-o lege specială, anume Legea 455/2001 privind semnătura electronică.

Declarație pe proprie răspundere online. Așadar, secțiunea destinată semnăturii din formularul online a fost eliminată, întrucât cadrul legal în vigoare nu prevede o altă posibilitate de a certifica înscrisurile sub semnătură privată (cum este cazul declarației pe proprie răspundere) decât printr-o semnătură olografă sau prin semnătura electronică. Or, semnătura electronică, așa cum am precizat mai sus, se obține printr-o procedură mai complexă, conform legii speciale menționate”, au explicat autorităţile.

„De aceea, menținerea în formularul online a unei secțiuni dedicate semnăturii ar fi indus în eroare opinia publică – cu participarea autorităților publice – asupra modului de certificare a declarației pe proprie răspundere printr-un instrument lipsit de valoare juridică. Atragem atenția asupra faptului că, prin semnătura olografă, declarația pe propria răspundere devine un act juridic și poate atrage răspunderea penală a persoanei, conform art. 326 din Codul Penal, în cazul în care persoana realizează un fals în declarații.

Declarație pe proprie răspundere online. În lipsa semnăturii olografe, valoarea juridică a declarației pe proprie răspundere ar fi nulă. Potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, „semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia.” 

De asemenea, cu privire la regimul semnăturii electronice, indicăm prevederile articolului 268, alineatul 2, din Codul de Procedură Civilă: „Când semnătura este electronică, aceasta nu este valabilă decât dacă este reprodusă în condițiile prevăzute de lege”, a mai transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Declarație pe proprie răspundere online. „Guvernul insistă cu prostia semnăturii olografe (=scrisă cu pixul pe foaie) pe declarațiile privind scopul deplasării.

Juriștii Guvernului explică astfel ‘potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, „semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia.”‘.

Declarație pe proprie răspundere online. În mod evident, acel articol din CPC nu descrie semnătura olografă ca fiind unica formă de probare a consimțământului.

În mod la fel de evident, un cetățean care prezintă unei autorități declarația pe ecranul telefonului nu are nevoie să probeze propriul consimțământ în altă modalitate. Doar nu mă forțează cineva cu un pistol la cap împotriva consimțământului meu să arăt organului de control o declarație cu care de fapt nu sunt de acord!

Ideea că numai hârtiile semnate cu pixul produc efecte juridice este de o prostie incomensurabilă. Declarație pe proprie răspundere online. Este dureros că, într-o vreme în care există deja destulă suferință, birocrații și juriștii prăfuiți din ministere blochează la fel ca întotdeauna digitalizarea, inovația, simplificarea”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.