Greşeala pe care o fac toţi românii dimineaţa. Îţi distruge sănătatea

Dermatologii atrag atenția că apa fierbinte şi pielea nu fac casă bună şi recomandă să evităm această greşeală dimineaţa.

04 mai 2022, 15:42
Greşeala pe care o fac toţi românii dimineaţa. Îţi distruge sănătatea

Greşeala pe care o fac românii dimineaţa se referă la dușul fierbinte, un pericol pentru sănătate avertizează medicii. La fel de periculoasa este si sauna, indiferent de sezonul in care alegi sa faci sauna sau de tipul acesteia (umeda sau uscata).

Medicii atrag atentia ca acestea sunt deosebit de periculoase pentru sanatate, mai ales in cazul persoanelor care sufera de diferite afectiuni. Astfel, dusurile fierbinti si sauna, alaturi de alti factori de risc, pot duce la probleme grave de sanatate, avertizeaza medicul chirurg Sorin Baila.

“Sunt unele comportamente mai putin sanatoase, cum ar fi preferinta de a face dusuri fierbinti sau a merge la sauna. Aceste lucruri afecteaza sanatatea pentru ca se produce vasodilatatia. Orice factor care slabeste peretele venos sau aparatul valvular nu face decat sa dilate venele, sa le faca mai disfunctionale, volumul de sange stagnat sa fie cat mai mare”, a declarat dr Sorin Baila, medic primar chirurg, doctor in stiinte medicale.

Greşeala frecventă la duş, avertismentul medicului dermatolog: Ce parte a corpului să NU speli când faci duș 
Dermatologii atrag atenția că o anumită parte a corpului nu ar trebui spălată sub duș niciodată. Pare ceva natural să te speli pe față în timp ce ești la duș. La urma urmei, este genul de loc în care îți atingi numeroase obiective, de la epilarea părului de pe picioare până la spălarea părului. Cu toate acestea, dermatologii atrag atenția că spălarea feței la duș trebuie evitată din mai multe motive.

Îți deshidratează tenul
În primul rând, cantitatea prea mare de apă venită de la jetul dușului ar putea duce la pierderi majore de umiditate, care ne pot face rău pielii de pe față. „Pielea feței, la fel ca toată pielea, poate deveni prea uscată dacă există prea mult contact cu apa”, a declarat pentru Marie Claire dermatologul Dr. Hadley King.

Nu mai ține niciodată în baie parfumul și trusa cu machiaje! Greșeala pe care orice gospodină o face și o poate costa scump!
Dr. Justine Hextall, consultant dermatolog, este de aceeași părere. Potrivit expertului, cu cât petreceți mai mult la duș, cu atât sunt mai mari șansele să vi să usuce pielea. „Factorii naturali de umiditate precum ceramidele, acizii grași și uleiurile ajută la menținerea nivelului de umiditate în piele”, a explicat dr. Hextall pentru Woman Health. „Problema este că sunt solubile în apă – așa că dacă îți ții fața sub duș timp de 10 minute, le-ai putea spăla și pe ele, literalmente”.

Apa fierbinte, dușmanul pielii
În al doilea rând, apa de la duș este adesea prea fierbinte, nu numai pentru pielea feței, ci și pentru întregul corp. „S-ar putea să ne placă dușurile fierbinți, dar nu sunt benefice pentru piele”, a declarat pentru Well + Good dr. Joshua Zeichner, MD, dermatolog. „Apa fierbinte poate înlătura uleiurile de pe piele, ducând la uscăciune, iritații și inflamații”, a explicat el. Potrivit doctorului King, dușul cu apă fierbinte poate duce chiar la spargerea capilarelor. „Trei reguli generale pentru duș: să nu fie prea lung, prea fierbinte și nici prea frecvent”, a declarat acesta pentru Marie Claire.

Greşeala serii! De ce să NU faci duș înainte de culcare: Cum îți este alungată starea de somn
Ai o senzație așa de plăcută atunci când te bagi în pat după ce ai făcut un duș lung și fierbinte. Însă, din punct de vedere medical, îmbăiatul înainte de somn nu este cel mai bun mod de a avea parte o noapte bună. De fapt, acest obicei aparent sănătos poate face mai mult rău decât bine.

Nu poți să adormi ușor
A face o baie fierbinte sau un duș chiar înainte de a te culca poate părea relaxant, dar, în realitate, îți poate perturba somnul. Te odihnești mai bine atunci când temperatura corpului este puțin mai mică și, pe măsură ce corpul începe să se pregătească pentru un somn bun, temperatura scade puțin. Temperatura de bază va crește dacă vei face un duș fierbinte, ceea ce va induce o stare confuză organismului tău. Dacă simți că nu te poți culca fără a face baie, optează pentru un duș călduț cu o oră sau două înainte de a te culca, recomandă brightside.me.

Cresc bătăile inimii
Dacă ai simțit vreodată că inima ta bate mai repede după un duș fierbinte, există de fapt o explicație științifică pentru acest lucru. Apa fierbinte crește tensiunea arterială, iar experții medicali avertizează că poate chiar supraîncălzi corpul și provoca stres inimii. Atunci când inima ta bate mai repede, este posibil să-ți petreci noaptea întorcându-te de pe o parte pe alta, ceea ce poate duce în cele din urmă la și mai multe probleme de sănătate.

Pașii unei rutine corecte de îngrijire a tenului. Ce produse e obligatoriu să folosiți zilnic pentru a vă păstra chipul curat
Poți lua câteva kilograme în plus
Luând o cină delicioasă și făcând un duș fierbinte imediat după aceea, ar putea părea o modalitate perfectă de a încheia ziua și, în cele din urmă, de a merge la culcare. Dar, în realitate, dacă faci duș după ce mănânci sistemul tău digestiv poate fi indus în eroare lucru ce duce la creșterea în greutate.

Digestia necesită un flux sanguin crescut spre stomac, iar dușul determină curgerea sângelui către alte părți ale corpului. Dacă simți că ai absolută nevoie să te speli seara, cel mai bine este să aștepți cel puțin 30 de minute după ce ai luat masa.

Nu face bine părului tău
Nu e tocmai plăcut și nici sănătos pentru părul tău să adormi cu părul umed după ce ai făcut duș. Perna va absorbi umezeala părului, creănd un mediu cald și umed pentru dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Acest lucru, la rândul său, poate duce la diverse probleme ale scalpului, precum mâncărime, iritații și mătreață.