Greva STB continuă şi sâmbătă. Conducerea STB, întâlnire de urgenţă pentru a evalua pagubele

Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, a treia zi consecutiv, cu toate că magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis vineri că protestul este ilegal.

22 ian. 2022, 08:18
Greva STB continuă şi sâmbătă. Conducerea STB, întâlnire de urgenţă pentru a evalua pagubele

Greva STB continuă şi sâmbătă. Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti a anunţat că se va întâlni începând cu ora într-o şedinţă pentru a estima pagubele provocate de greva angajaţilor.

„Să vedem ce se întâmplă. La ora 13:00 avem o şedinţă, la sediu. O să estimăm tot ceea ce înseamnă pierderi, ce identificăm în momentul de faţă, pentru că or să apară şi după 2 luni. E o şedinţă a conducerii”, a spus directorul general al STB.

Adrian Criţ a precizat că sindicaliştii vor demiterea sa, aceasta fiind singura lor cerinţă.

„Ne-am întâlnit cu aseară la Primăria Capitalei. Sincer, e complicat să discuţi cu aceste persoane, în condiţiile în care ei manipulează în continuare şi nu mai vor nimic pentru angajaţi, ei vor doar demiterea mea, fără nimic altceva. Nu mai vor, doar demiterea mea, pentru că sunt conştienţi de faptul că au greşit şi urmează să se aplice ceea ce e în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern. Nu poţi să privezi bucureşteanul de transportul public”, a explicat directorul general al STB.

Un număr de 15 vehicule se aflau în traseu sâmbătă dimineaţa, la ora 8:00, a precizat directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

„La ora 8: 00 sunt 15 vehicule în traseu: – 2 vagoane de la Depoul Dudeşti, respectiv 401, 415, de pe linia 1; 5 vagoane de la Depoul Colentina, trei de pe linia 21 (-056, 016, 027), unul de pe linia 14 (123) şi unul de pe linia 36 (vagonul cu numărul 104); trei autobuze de la Giurgiului ( 6626 de pe linia 104; 6510 de pe linia 610; 4789 de pe linia 420); un autobuz de la Floreasca (6273, linia 442); două autobuze de la Obregia (4628 de pe linia 465 şi 6329 de pe linia 241) şi două autobuze de la Titan (4977 de pe linia 408 şi 4851 de pe linia 472)”, a spus Criţ.

„Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă.

Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă.

Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni este grav afectată. Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat sâmbătă dimineaţa Adrian Criţ, conform Agerpres.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Monica Pop încurajează ridicarea restricţiilor. „Soluţia este viabilă. S-ar putea ca rezultatele să fie mai bune”

Greva STB continuă şi sâmbătă. Nicuşor Dan nu i-a convins pe sindicalişti

Greva STB continuă a treia zi consecutiv, după ce discuţiile dintre sindicalişti şi primarul general Nicuşor Dan au eşuat vineri seara. Angajaţii STB au cerut în continuare demisia directorului general al societăţii, acest lucru putând fi decis numai de Consiliul de Administraţie al STB.

Nicuşor Dan a făcut un apel la raţiune. Le-a spus tuturor şoferilor şi vatmanilor, precum şi personalului auxiliar din STB, există două hotărâri judecătoreşti executorii referitoare la grevă şi că sute de mii de persoane sunt afectate de protest.

Citeşte şi: EXCLUSIV | George Simion pune tunurile pe Nicuşor Dan după greva STB. „Trebuia să-şi dea demisia”

Edilul Capitalei a subliniat acă este nevoie de o „discuţie aşezată”, la care să participe inclusiv Consiliul General, în vederea rezolvării problemelor de structură din transportul public.

În schimb, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, a transmis că Nicuşor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nu a stat „nici măcar un minut” la negocieri. De asemenea, liderul sindical a reiterat că nu este vorba de o grevă, ci de o întrerupere voluntară a lucrului, din cauza unor nemulţumiri mai vechi ale angajaţilor, care încă din data de 19 ianuarie „şi-au strigat of-urile, dar nu i-a băgat nimeni în seamă”.

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, sindicaliştii spunând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.