Grindeanu: „Blue Air va trebui să plătească atât despăgubiri pasagerilor pe care i-a abandonat, cât şi costurile curselor TAROM”. Reacţia companiei: „Nu apăsăm un buton şi pornim din nou”

Blue Air este un operator privat care va trebui să plătească atât despăgubiri către pasagerii pe care i-a abandonat, cât şi costurile curselor TAROM, a scris ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

08 sept. 2022, 20:09
Grindeanu: „Blue Air va trebui să plătească atât despăgubiri pasagerilor pe care i-a abandonat, cât şi costurile curselor TAROM”. Reacţia companiei: „Nu apăsăm un buton şi pornim din nou”

„Facem toate eforturile pentru a aduce în ţară cetăţenii români cărora Blue Air le-a anulat cursele. Trebuie însă să ţinem cont şi de faptul că TAROM are de onorat, în primul rând, cursele proprii”, a notat joi Grindeanu.

Două curse speciale TAROM vor decola, joi seara, spre aeroportul Heraklion (Grecia) şi, respectiv, spre Larnaka (Cipru), pentru a repatria aproape 200 de români, afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air.

De asemenea, TAROM a trimis aseară o cursă aviatică specială la Tel Aviv (Israel) pentru a aduce în ţară circa 150 de cetăţeni români.

Blue Air Aviation a anunţat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Executivul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea aducerii românilor blocaţi pe aeroporturi din străinătate ca urmare a anulării zborurilor de către compania Blue Air, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Call center-ul MAE, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României au primit, în total, 2.663 de solicitări de ajutor din partea românilor afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, a informat joi Guvernul.

Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate, afectaţi de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, două numere de telefon la care aceştia îşi pot notifica situaţia, pentru a solicita sprijin în vederea repatrierii.

Astfel, românii blocaţi în străinătate din cauza situaţiei amintite pot solicita asistenţă la numărul 004 021 4311869, dar şi la numărul 004 0751084537. De asemenea, au la dispoziţie şi adresa de email [email protected].

Citeşte şi: Cum își bat băncile joc în continuare de români. Ce dobânzi extrem de mici plătesc cele mai mari bănci din România oamenilor care își țin banii la ei. Sub jumătate față de rata inflației. Bancherii fac în țara noastră cele mai mari profituri din Europa

Ulterior postării ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, compania aeriană low cost Blue Air precizează, într-un comunicat, că în ultimele 20 de ore, considerat un timp record pentru industrie, ”reușim să operăm 3 zboruri și să aducem acasă cu ajutorul companiei Tarom aproape 450 de pasageri din Tel Aviv (l-am operat aseară), diseară Heraklion (Creta), urmand si Larnaca toate catre București”.

”In acest momente, la fel ca si ieri depunem toate eforturile posibile sa gasim solutii in a porni operarea. Din nou vreau sa va fac sa intelegeti ca S-A OPRIT O COMPANIE AERIANA, NU APASAM UN BUTON SI PORNIM DIN NOU.

Reluarea operațiunilor la nivelul de dinainte nu este posibil. Înfruntăm cea mai mare criza prin care puteam trece, furnizorii noștri au resetat colaborarea, procesatorii de plată nu mai eliberează nici un ban până nu trec 90 de zile după data zborului, iar fără aceste sume eliberate trebuie să o luăm de la 0, să ne naștem din nou.

In ultimele 20 de ore, un timp record pentru aceasta industrie, reusim sa operam 3 zboruri si sa aducem acasa cu ajutorul companiei Tarom aproape 450 de pasageri din Tel Aviv (l-am operat aseara), diseara Heraklion (Creta), urmand si Larnaca toate catre Bucuresti.

POLITICA DE DESPAGUBIRE

Pasagerilor afectați de anulări le-am oferit opțiunile aplicabile tuturor operatorilor aerieni la nivel european:
• rambursarea biletelor de călătorie
• rerutarea pe următorul zbor disponibil
• rambursarea în portofelul electronic (wallet)

Absolut toate chestiunile legate de rambursarea pasagerilor depind esențial de reluarea activității, astfel încât societatea să poată realiza veniturile necesare, atât pentru operarea zborurilor curente, cât și pentru rambursarea sumelor datorate către pasageri.”, se arată în comunicatul Blue Air.

Citeşte şi: Banca Centrală Europeană, decizie fără precedent pentru ca economia zonei euro să nu fie îngenuncheată de inflaţie. Incredibil cu cât a crescut dobânda cheie