Gripa tomatelor, un nou virus foarte contagios, se răspândește în rândul copiilor. Care sunt simptomele

Un nou virus cunoscut sub numele de "febra roșiilor” sau "gripa tomatelor” amenință planeta. Cei mai afectaţi sunt copiii.

21 aug. 2022, 07:10
Gripa tomatelor, un nou virus foarte contagios, se răspândește în rândul copiilor. Care sunt simptomele

Gripa tomatelor se răspândește în special în rândul copiilor și are simptome asemănătoare cu Covid-19, potrivit specialiștilor.

O infecție virală a fost întâlnită la peste 82 de copii cu vârste sub cinci ani. Din acest motiv cercetătorii au cerut un „management vigilent” al focarului, pentru a putea preveni răspândirea, potrivit jurnalului științific The Lancet.

Oamenii de știință au comparat acest nou virus cu Covid-19. Se pare că gripa tomatelor a fost descoperită în India, în statul Kerala pe 6 mai 2022 și ar putea fi o consecință a febrei Chikungunya sau Dengue.

Vaccinul împotriva variolei maimuţei, autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentelor
Copiii prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cu acestă gripă din cauza contactului social apropiat, atingerii suprafețelor murdare și introducerii obiectelor în gură.

Medicii spun că infecția, care în prezent nu are niciun medicament care să o combată, este ”foarte contagioasă”.

”Nu este o boală fatală, dar este contagioasă și se poate răspândi de la o persoană la alta”, a declarat dr. Subhash Chandra, profesor de Medicină Internă la Spitalul Amrita din India.

Cercetătorii consideră nu consideră deocamdată acest virus un pericol pentru viață. Gripa tomatelor a fost depistată pentru prima dată în primăvara acestui an.  Până în prezent, s-au depistat 82 de cazuri la copii, cu toții cu vârsta de sub 5 ani, potrivit unui studiu realizat de Lancet Respiratory Medicine Journal și citat de NY Post.

Gripa tomatelor, noua boală misterioasă, este foarte contagioasă. Rafila: Vom lua şi noi aceleaşi măsuri cu statele UE

Simptomele gripei tomatelor

Specialiștii susțin că simptomele acestei gripe includ febră mare, dureri intense de articulații și erupții cutanate de vezicule roșii și dureroase pe tot corpul, care se măresc treptat până ajung la dimensiunea unei roșii.

Alte simptome includ oboseală, greață, vărsături, diaree și deshidratare. Deocamdată, nu există niciun tratament pentru această boală, dar este recomandată izolarea timp de cinci-șapte zile de la debutul simptomelor. Totodată, este recomandat Paracetamol și odihnă.