Groparii din Botoşani nu mai fac faţă valului de decese provocate de COVID-19. Primăria a închiriat un excavator cu care să se sape gropile

Coronavirusul continuă să facă zilnic sute de victime. În Botoşani, groparii nu mai fac faţă valului de decese, iar primăria a decis să închirieze un excavator cu care să sape gropile morţilor.

14 oct. 2021, 13:18
Groparii din Botoşani nu mai fac faţă valului de decese provocate de COVID-19. Primăria a închiriat un excavator cu care să se sape gropile

Groparii din Botoşani nu mai fac faţă valului de decese provocate de COVID-19. Conducerea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) a decis să închirieze un excavator cu ajutorul căruia să fie făcute gropile morţilor.

Groparii din Botoşani nu mai fac faţă valului de decese provocate de COVID-19

Numărul înhumărilor a crescut considerabil în Botoşani în ultimele zile, iar groparii nu mai fac faţă. Astfel că, autorităţile au decis să închirieze un excavator cu care să sape gropile.

„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC, potrivit Monitorul de Botoşani.

Citeşte şi Rata de infectare Bucureşti a ajuns la 15.42, spitalele sunt sufocate de cazurile grave. Şase localităţi din Ilfov au trecut de rata 20

Potrivit datelor centralizate de autorităţi, la nivelul municipiului Botoşani, în fiecare lună, erau aproximativ 50 de decese, însă numărul acestora s-a dublat. SPAPOC are zece gropari, care sunt repartizaţi pe cele două cimitire, în funcţie de numărul înhumărilor.

Din cauza valului de decese, criza locurilor de veci se accentuează. Autorităţile organizează o licitaţie pentru extinderea Cimitirului Eternitatea. Anunţul a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea contractului este de 4.517.810 de lei.

„Municipiul Botoşani se confruntă cu o acută lipsă de locuri de înhumare în ambele cimitire ale oraşului. Singura posibilitate de rezolvare a problemei este extinderea Cimitirului Eternitatea, pe terenul proprietate a Consiliului Local. Terenul în suprafaţă de 77.928 de metri pătraţi este adiacent vechiului cimitir şi, prin lucrări de sistematizare, se poate alipi construcţiei existente. Etapa I se referă la o suprafaţă de 55.600 de metri pătraţi. Acest teren se află într-o zonă nesistematizată şi, prin lucrări de protecţie cu arbori, arbuşti se poate amenaja o aripă a cimitirului existent”, se arată în documentaţie.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până joi, 13 octombrie, 40.765 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 13.10.2021 (10:00) – 14.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 304 decese (149 bărbați și 155 femei), dintre care unul anterior intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Citeşte şi Cum arată plămânii unui vaccinat şi ai unui nevaccinat, după trecerea prin boală