Gruia Stoica şi-ar putea afla sentinţa definitivă în dosarul CE Oltenia

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să pronunţe sentinţa definitivă în dosarul în care omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă în legatură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia. Procurorul DNA a cerut judecătorilor să-i aplice lui Gruia Stoica pedeapsa maximă pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

23 feb. 2016, 06:32
Gruia Stoica şi-ar putea afla sentinţa definitivă în dosarul CE Oltenia

Pronunţarea a fost amânată la termenul din 9 februarie pentru data de 23 februarie.  Omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

În acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, insa decizia a fost atacata la instanta suprema.

Citeşte şi: Reacţia lui Gruia Stoica după ce a fost condamnat la închisoare:Aş vrea să cer iertare celor 7.400 de angajaţi

Potrivit DNA, in luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect ‘Servicii de transport feroviar de carbune’ pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni. Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitatii de participare la procedura in cauza (organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) catre CFR Marfa, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale dispuse sa ia parte la procedura de licitatie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand Complexului Energetic Oltenia si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru). Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana care controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale.

Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Procurorii sustin ca, in acest context, avocatul Bostina i-a promis lui Gruia Stoica faptul ca va inlesni, in schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta un intermediar care poate exercita influenta directa asupra directorului general al CFR Marfa.