Grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, despre lemnul tăiat în România. „Este doar un mit că exportăm materie brută și că nu aducem valoare adăugată României”

Directorul general al HS Timber Productions România, a vorbit despre modul în care HS Timber Group, aşa cum se numeşte acum fostul grup Holzindustrie Schweighofer, exploatează lemnul din pădurile din România. Dan Bănacu a explicat că "exploatarea lemnului din pădure nu este nici ilegală, nici imorală, nici nu va distruge planeta. Cu condiția să fie făcută de profesioniști, cu respectarea legilor fiecărei țări".
Filip Stan
19 mai 2021, 10:14
Grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, despre lemnul tăiat în România.

Dan Bănacu, care reprezintă în România grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, a precizat că societatea exportă produse în peste 70 de țări. „Statele Unite și Japonia reprezintă jumătate din ceea ce produce compania în acest moment”, a precizat el într-un interviu acordat Financialintelligence.ro.

Din 2002, când Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața românească, a investit circa 900 de milioane de euro în fabrici de cherestea și alte unități de producție echipate cu tehnologie de ultimă generație. La începutul lunii decembrie 2019, Grupul Holzindustrie Schweighofer a fost redenumit HS Timber Group. Mai apoi,  cele patru unități de producție din România, de la Sebeș, Rădăuți, Siret și Reci, precum și biroul central din București au fost redenumite HS Timber Productions. Fabrica de panel din Comănești funcționează acum sub numele HS Baco Panels.

Citeşte şi: INTERVIU. Efectele neașteptate ale campaniei pro-vaccinare a industriei jocurilor de noroc. Ce ar trebui să învețe celelalte industrii

HS Timber a anunţat că prelucrează doar 6% din volumul total de lemn recoltat din România. Întrebat dacă în 2020 a fost majorat acest procent, Dan Bănacu a dat de înţeles că „în timpul pandemiei au fost extrem de multe zvonuri foarte ciudate, lansate printr-o campanie de dezinformare”.

„Pădurile României nu dispar, ci au crescut. Cifrele dovedesc acest lucru.

Contrar percepției publice, pădurile României sunt în creștere. În ultimii 25 de ani, suprafața pădurilor a crescut cu 4.900 km² – o suprafață mai mare decât toate parcurile naționale (3.200 km²) din România. Această creștere nu este surprinzătoare, deoarece în România se recoltează numai între o treime și jumătate din creșterea naturală anuală. Drept rezultat, stocul forestier crește în fiecare an.

Anul trecut tot apăreau fotografii cu trenuri cu lemne. Pot să vă spun că trenurile acelea cu bușteni nu plecau din România, ci veneau, majoritatea, la noi. Exporturile de bușteni au fost interzise în România, deci nu pleacă lemn brut, neprelucrat de aici”, a precizat Dan Bănacu, directorul general al HS Timber Productions România.

Cât lemn prelucrează grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, în România. „Este doar un mit că noi exportăm materie brută”

„HS Timber prelucrează doar 6% din volumul total de lemn recoltat din România, vorbim de 1,2 – 1,4 milioane de metri cubi, pe care îi cumpărăm din România.

Dar dublăm această cantitate cu lemn provenit din import – încă 1,4 milioane de metri cubi, având volume semnificative din Cehia, Polonia, Germania, Slovacia, Austria. Mai importăm și din Belarus, Rusia sau Ucraina, în funcție de contextul de piață.

Este doar un mit că noi exportăm materie brută și că nu aducem niciun fel de valoare adăugată României. Este un lucru fals despre care cineva trebuie să vorbească”, a precizat Bănacu.

Mai mult, reprezentantul HS Timber Productions România a precizat că „potrivit statisticilor INS din primele două luni ale anului, declarate pe Intrastat, exporturile de lemn din România însumează un total de 214.489 de metri cubi, din care HS Timber are 139.904 de metri cubi”.

„Prețul cu care a fost facturat acest lemn din România este de 48 de milioane de euro, dintre care 35 de milioane de euro au fost facturate de către HS.

Dacă raportăm valoarea încasată – cele 35 de milioane – la volumul de 139.904 de metri cubi, observăm că, în medie, produsele exportate de noi au un preț de 251 de euro pe metru cub.

Dacă împărțim diferența – mă refer la volumul de lemn exportat de România minus volumul exportat de HS, la diferența de bani obținută, vedem că restul exporturilor de lemn din România înseamnă 178 de euro pe metru cub. Astfel, este o diferență de circa 70 de euro pe metru cub, aproape 30% – valoarea adăugată pe care noi o dăm în plus lemnului prelucrat în România.

Acești bani provin din calitatea produselor noastre, din faptul că sortăm mai bine, că oferim multe produse cu valoare adăugată”, a spus Dan Bănacu.

Interviul complet despre activitatea grupului HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer îl puteţi citi pe Financialintelligence.ro.

Citeşte şi: Dani Oțil, mesaj umilitor pentru Mihaela Rădulescu după ce s-a însurat. „Se pot depune flori și la Monaco!”

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Este o victorie imensă pentru Călin Georgescu. Au anunțat acum
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu banii pierduţi la CARITAS? Schema piramidală a sărăcit milioane de români
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
De ce ne place așa mult mâncarea fast food. Explicația științifică
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un restaurant din București. Când a deschis ușa frigiderului, a înlemnit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Mesajul Runelor pentru Vineri, 9 mai 2025: Patru zodii vor trece prin schimbări cruciale
MediaFlux
Satelitul sovietic scăpat de sub control ar putea lovi sâmbătă Bucureștiul. Ce alte orase sunt amenințate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania