GUCCIFER, hackerul care a spart contul familiei fostului preşedinte al SUA, adus cu ambulanţa la Curtea de Apel Alba Iulia

Celebrul hacker Marcel Lazăr Lehel cunoscut sub numele de Guccifer, cel care a spart conturile de e-mail ale familiei Bush și a fostei secretare de stat Hillary Clinton a fost adus marți, 21 august la Curtea de Apel Alba Iulia cu salvarea de la pentitenciarul Bârcea. Pe rolul instanței de la Alba Iulia se află dosarul de extrădare a hackerului către Statele Unite ale Americii unde are de ispășit o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare.

RomaniaTV.net
21 aug. 2018, 15:11
GUCCIFER, hackerul care a spart contul familiei fostului preşedinte al SUA, adus cu ambulanţa la Curtea de Apel Alba Iulia

În 2014 a mai fost extrădat în SUA, unde în anul 2016 a fost condamnat la patru ani și patru luni de detenție fiind acuzat, că a spart mai multe conturi de e-mail ale familiei Bush, dar hackerul a recunoscut în fața instanței americane că a spart și e-mailul fostei secretare de stat Hillary Clinton, de unde ar fi sustras circa 2.200 de e-mail-uri cu informații clasificate si alte 22 de nivel Top Secret.

Hackerul Guccifer a fost adus marți, 21 august la Curtea de Apel Alba Iulia, cu o ambulanță. El se află în detenție la Penitenciarul de la Bârcea Mare, unde execută o pedeapsă de șapte ani de închisoare.

Pe rolul instanței din Alba Iulia este judecat dosarul în care Statele Unite ale Americii cer ca Guccifer să fie extrădat din România pentru a ispăși o condamnare la închisoare de 52 de săptămâni pentru acces ilegal la sisteme informatice.

Ajuns în fața completului de judecată, Marcel Lazăr Lehel a dorit ca şedința să fie secretă. După o deliberare de aproximativ 5 minute, cauza a fost amânată până pe data de 28 august, transmite alba24.ro.

Potrivit Wikipedia Guccifer (pe numele real Marcel Lazăr Lehel) este un cracker român, de naționalitatea maghiară din Arad.

A fost condamnat, în 2012, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Sectorului 3 București fiind acuzat de încălcarea intimității virtuale ale unor nume cunoscute din România, între 2010 și 2011. Astfel, Guccifer a accesat ilegal conturile de Facebook și adresele de e-mail ale unor persoane publice, printre care vedetele Pro TV Corina Caragea, Dragoș Moștenescu, Laura Cosoi. Pe lângă aceștia, hackerul a mai pătruns în intimitatea altor vedete precum: Bianca Drăgușanu, Cristian Pulhac, Ada Milea sau Rona Hartner.

Printre alții, Guccifer a mai spart conturile unor personalități precum comedianul Steve Martin, actrița Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, CEO companiei de asigurări americane MetLife și John Negroponte, fostul ambasador SUA la ONU.

În august 2013, „Guccifer” a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondență prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell și europarlamentarul PSD Corina Crețu.

Guccifer a spart conturile de e-mail de Yahoo și Gmail ale șefului SRI, George Maior. După aceea s-a oferit să îi ofere informații despre George Maior omului de afaceri și politicianului Dan Voiculescu.

Guccifer A fost arestat preventiv pe 23 ianuarie 2014. Pe 6 iunie 2014, Guccifer a fost condamnat la șapte ani închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

În luna august 2017, Guccifer a telefonat unui post de televiziune din SUA și a spus că ar dori să execute pedeapsa primită în SUA într-o închisoare din România și să nu fie extrădat- mai scrie Wikipedia.

De asemenea, în 1 septembrie 2016, hackerul român a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare de către o instanţă federală americană din Alexandria, Virginia, pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale altor personalităţi, precum şi pentru furt de identitate.

Hackerul român a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru mai multe acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice, după ce a fost extrădat de către autorităţile române.

Marcel Lazăr a declarat în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton de unde ar sustras sute de mesaje clasificate.

Hackerul Guccifer se află în detenţie în România din 2016. În martie 2018 acesta a cerut eliberarea condiționată, dar americanii au solicitat extrădarea acestuia într-o închisoare din SUA. Cererea de extrădare se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia.