Adi de la Brad, guru al sectei Copiii Soarelui, arestat pentru hărţuire sexuală, viol. Ce le făcea fostul miner adeptelor sale în numele „emancipării spirituale”

Liderul unei secte controversate din Romania a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru mai multe acuzatii, inclusiv de abuz sexual asupra unor copii, hărţuire sexuală. Secta avea fieful în judeţul Hunedoara, iar membrii s-au plans ca erau pur şi simplu ţinuţi ostatici. Tot ce făceau trebuia aprobat de seful lor. Cine greşea, era pedepsit drastic.

27 mai 2022, 17:34
Adi de la Brad, guru al sectei Copiii Soarelui, arestat pentru hărţuire sexuală, viol. Ce le făcea fostul miner adeptelor sale în numele „emancipării spirituale”

Ardelean Farcaş, în vârstă de 59 de ani, fost miner care a pus bazele unei comunităţi izolate din zona Bradului, a fost arestat preventiv după ce fostele sale adepte l-au acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şantaj, viol şi hărțuire sexuală.

Polițiștii s-au sesizat, în urmă cu o lună, după ce în spaţiul public au apărut mai multe informații cu privire la abuzurile comise de Adi de la Brad, guru al sectei Copiii Soarelui.

În luna aprilie 2022, într-un articol publicat de „Scena 9”, jurnalista Delia Marinescu a reclamat abuzuri la care Ardelean Farcaş ar fi supus pe unii dintre adepţii sectei.

„Foştii membri îl acuză pe Adi de la Brad de abuz sexual, abuz emoţional, exploatare prin muncă, izolarea de propriile familii, constrângerea de a nu merge la medic, de a trece copiii pe numele lui şi a nu-i trimite la şcoală. Şi în primul material documentasem abuzurile emoţionale ale liderului, care le indica oamenilor când au voie să facă sex sau să mănânce, care le recomanda să apeleze la obiectele şi poţiunile create într-un laborator improvizat în loc să meargă la medic şi care includea teorii ale conspiraţiei în meditaţie”, informa publicaţia „Scena 9”.

Centrul de meditații a fost înființat în 1997 și în prezent zeci de oameni locuiesc în satul Dumbrava de Sus, în comunitatea care are circa o mie de vizitatori în fiecare an. Guru le promitea cursuri de Vipassana, o tehnică de meditație indiana, deși fostul miner nu are nici un fel de certificare.

Citeşte şi: Guru Bivolaru rămâne în libertate condiţionată, a decis Tribunalul Bucureşti. Unde se află fondatorul MISA

Meditaţiile sale nu l-au scăpat de poliţie. Recent, 14 percheziții domiciliare au avut loc în zonă.

„În 26 aprilie 2022, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, ce ar fi fost săvârşite în cadrul unei comunităţi (având statut de „asociaţie culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad.

În urma activităţilor investigative efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că autoproclamatul lider spiritual al comunităţii, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a pus bazele unei comunităţi în care locuiesc diferite persoane, sub pretextul că slujesc „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărţuire sexuală şi de viol).

Totodată, acesta ar fi împiedicat accesul la învăţământul general obligatoriu a minorilor care trăiesc în cadrul comunităţii, aceştia nefiind înscrişi la nici una dintre unităţile de învăţământ ale statului român”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Citeşte şi: Gregorian Bivolaru a câştigat la CEDO. România trebuie să-i plătească DAUNE liderului MISA

Acum, Ardelean Farcaş, cunoscut drept Adi de la Brad, este anchetat pentru şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.