UPDATE: BNR anunţă că Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a început să crească din data de 6 mai, la două zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când a urcat la 6,08% pe an.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 7,39%, de la 7,38% în şedinţa de joi, iar ROBOR la 12 luni s-a menţinut la nivelul de 7,44%.În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.
Curs BNR vineri, 23 mai:
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat joi de BNR a ajuns la 5,0564 lei pentru un euro, față de 5,0730 lei înregistrat miercuri. Dolarul a ajuns la 4,4749 lei, de la un curs de 4,4781 lei. Vineri, pe piaţa interbancară, leul se devaloriza uşor la primele ore de tranzacţionare.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că fiecare om poate să îmbătrânească aşa cum îi place, dar că unii ”au luat-o aiurea” şi văd numai conspiraţii. El a adăugat că nu poţi înţelege finanţele din România, dacă citeşti numai despre bătălia de la Stalingrad.
Guvernatorul BNR a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, cum crede că ar fi reacţionat pieţele dacă ar fi câştigat alegerile prezidenţiale candidatul populist.
Leul prinde aripi. Euro coboară aproape de 5 lei. Bursa deschide pe plus. Scade și ROBOR. Piețele răsuflă ușurate, după victoria lui Nicușor Dan. ”Spui cuiva că îl naţionalizezi şi el vine şi spune ”Să trăiţi, am venit la dumneavoastră!”. Normal, adică mai citesc şi eu. Fiecare om poate să îmbătrânească cum îi place, dar unii prea au luat-o aiurea, aşa, conspiraţii, văd numai conspiraţie. Dacă citeşti numai despre bătălia de la Stalingrad, nu ai cum să înţelegi totuşi ce se întâmplă actualmente în finanţele din România.
Mai trebuie să pui mâna să mai citeşti şi cum funcţionează pieţele. Dar principial, eu nu zic să devină tehnicieni. Ştim foarte bine, capitalul nu iubeşte, asta este, nu iubeşte asemenea declaraţii şi intenţii, nici nu spun de măsuri. Ce zicea – ştiţi că am trăit şi în perioada cealaltă – tovarăşul Lenin? Dacă vrei să distrugi capitalismul, omori băncile, omori bursele şi cucereşti staţiile de cale ferată”, a afirmat Mugur Isărescu.
El a apreciat, răspunzând unei întrebări, că discursul cu elemente naţionaliste, legionare, comuniste şi socialiste ”nu dă sentimentul că suntem o ţară serioasă”.
”Nu sunt sănătoase discuţiile astea. Discursul ăsta public nu dă sentimentul că suntem o ţară serioasă. Ce sunt acuzele astea? E altă lume acum. Trăim în altă lume. (…) Citiţi ce scriu băncile care ne finanţează când văd un asemenea discurs. Noi avem probleme sociale, într-adevăr, aia e altceva.
Nu toată lumea a simţit creşterea economică. Asta e, într-adevăr o chestie pe care noi am ridicat-o de mai mult de zece ani. Cum distribui mai bine creşterea economică? Deci eu cred că o bună problemă socială este cea distributivă, deci găseşti formule”, a afirmat Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că nu a fost majorată rata dobânzii de politică monetară, nu au fost majorate dobânzile şi nici nu crede că va fi luată această măsură. El a precizat că era inevitabilă creşterea dobânzilor de la 5,5% până la 7,5%.
”Noi nu am majorat rata de politică monetară, dar s-a dus în piaţă. De ce? Pentru că lichiditatea a scăzut. Şi lichiditatea a scăzut pentru că am apărat cursul. Mai puteam să-l apărăm în condiţiile unei asemenea ieşiri de capital? Dispare lichiditatea din piaţă. N-am majorat dobânzile şi nu cred că vom fi obligaţi să o facem. Dar plimbarea dobânzilor în intervalul de două procente de la 5,5% până la 7,5% era inevitabilă. Dacă lichiditatea se schimbă, dacă percepţia României se schimbă, se îmbunătăţeşte, dacă încep să vină din nou capitalurile care au ieşit, dacă nu mai pleacă altele, dobânzile vor veni uşor în jos, după care vom discuta şi ce rată de politică monetară vom aborda”, a declarat guvernatorul BNR.
El a afirmat că în ultima perioadă România a avut o situaţie bună comparatic cu ţările din vecinătate. ”De la pandemie încoace, trecând printr-un război la graniţa României, România n-a avut, comparativ cu ţările cu care ne putem compara, o situaţie mai rea. Se poate spune că a fost chiar mai bună. N-am ajuns cu rată de politică monetară ca în Ungaria, la peste 15-16 sau 14% cât a fost, da, nici cu inflaţia CORE sus. Am stat şi cu inflaţia şi cu rată de politică monetară în apropierea nivelurilor din Polonia şi Cehia. Ce a creat valul de nemulţumire din această perioadă este datoria clasei politice să analizeze cu atenţie. Deci nu a fost inflaţie mai mare, nu a fost depreciere mai mare de curs, dimpotrivă a fost stabilitate de curs”, a mai transmis Mugur Isărescu.
El a adăugat că nu crede că stabilitatea s-a golit de conţinut. ”Am citit un analist care spunea că stabilitatea în România s-a golit de conţinut. Dacă aşa este, să ne spună şi nouă să nu mai păstrăm cu foarte mare atenţie că stabilitatea s-a golit de conţinut. Nu cred că s-a golit de conţinut. Cred că sunt alţi factori care au deteriorat climatul social şi politic din România şi au dus la această dispută socială în pragul alegerilor”, a afirmat Isărescu.