Guvernul aprobă miercuri primul pachet de măsuri pentru sprijinirea companiilor din HoReCa şi turism aerian afectate de COVID 19

Guvernul va discuta și va aproba miercuri un prim pachet de măsuri economice, pentru a sprijini companiile din sectoarele cel mai afectate de epidemia de coronavirus, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

RomaniaTV.net
18 mart. 2020, 10:51
Guvernul aprobă miercuri primul pachet de măsuri pentru sprijinirea companiilor din HoReCa şi turism aerian afectate de COVID 19

„Suntem în discuții și probabil astăzi, după şedinţa de guvern, va urma primul set de măsuri, în primă etapă, cu privire la ajutorarea primelor domenii de activitate lovite de coronavirus, unde cifra de afaceri a scăzut foarte mult, și aici mă refer, de exemplu la turism, la HoReCa, la transport, transportul aerian, la organizatorii de evenimente, de târguri, de expoziții – evident nu limitativ, și ne gândim să ajutăm, în așa fel încât salariații să nu își piardă locurile de muncă și să poată fi imediat după trecerea crizei aduşi la muncă, eventual un șomaj tehnic susținut de către stat”, a declarat ministrul Economiei.

Acesta a mai precizat că ministerul Finanţelor pregăteşte alocarea unui fond de 5 miliarde de lei, pentru garantarea creditelor firmelor din domeniile afectate.

„De asemenea, Ministerul de Finanțe se gândește la un plafon de garantare a unor credite într-o limită foarte mare, cinci miliarde într-o prima etapă, putând crește, în așa fel încât, practic, scopul este de a injecta cash în economie şi firmele să aibă bani. De asemenea, este foarte important ca la nivel european lanțul de aprovizionare, să existe culoare prioritare de transport marfă, pentru că România, prin companiile, prin firmele care sunt dependente de aprovizionări de import și de export cu UE, și trebuie obligatoriu să avem culoare de transport, de transport marfă, pentru a nu întrerupe aprovizionarea producătorilor români”, a adăugat Virgil Popescu.

Citeşte şi: Adrian Benţa, consultant financiar: „Nu îmi permit luxul sa „stau acasă!” Stă acasă economia”

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, declarase anterior că momentan România nu are o problemă de finanţare, pe termen scurt, iar dacă situaţia de criză se va prelungi, executivul este pregătit să ia măsuri suplimentare prin care să ajute economia.

„Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Acesta va fi impactul în economie. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile, să treacă peste această perioadă. Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii.

Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori. Cred că putem să consumăm în continuare din restaurante folosind catering sau livrări. Nu mai putem să mergem în restaurante, dar putem să ajutăm restaurantele comandând de la ele în continuare. Este important ca oamenii să consume în continuare. Ne asigurăm ca salariile să fie primite acolo unde trebuie, pensiile, ajutoarele sociale, şomajul tehnic. Nu ar trebui să lăsăm aceste companii. 

Amânarea impozitului pe venit pentru persoanele fizice este o variantă. Mâine vor fi detalii. Pentru anumite sectoare din economie se poate face acest lucru până la două luni de zile, pe perioada de stare de urgenţă şi încă 30 de zile după aceea dată. Detalile vor apărea mâine în Hotărârea de Guvern. Acest pachet este de 2% din PIB. Dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc, suntem pregătiţi să introducem alte măsuri pentru a susţine economia. Nu vom lăsa economia României să nu fie susţinută de Guvern. Nu avem probleme de finanţare pe termen scurt. În funcţie de cum evoluează economia şi ce impact au aceste măsuri, dacă nu sunt de ajuns, suntem pregătiţi să luăm altele”, a spus Cîţu, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Florin Cîţu: Ne pregătim pentru până la un milion de oameni trimişi în şomaj tehnic