Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români. Ce opţiuni vor avea de anul viitor

Începând cu anul academic 2021-2022, studenții din Uniunea Europeană nu vor mai avea acces la împrumutul guvernamental de studii oferit de Marea Britanie, potrivit anunțului oficial din 23 iunie. Tinerii români care vor pleca la studii în Regatul Unit vor trebui să-și plătească singuri taxa anuală sau să facă rost de un împrumut din alte surse pentru a acoperi costurile. 

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 11:49
Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români. Ce opţiuni vor avea de anul viitor

De asemenea, taxa unică de 9.250 de lire sterline care există acum la toate universitățile britanice pentru studenții europeni nu va mai fi aceeași. Universitățile vor putea să ceară taxe diverse, în funcție de ceea ce oferă sau de prestigiul lor academic. Asta ar putea însemna că Oxford sau Cambridge vor costa la fel de mult ca universitățile americane din Ivy League, adică zeci de mii de euro pe an, scrie edupedu.ro.

Simon Parker, profesor britanic stabilit în România, a explicat într-un interviu pentru edupedu.ro în ce condiții se va putea studia în Marea Britanie începând cu anul universitar 2021-2022.

Citeşte şi: Noul sistem de imigrare în Marea Britanie a fost făcut public. Care este procedura pentru cei care vor să trăiască în UK

„Împrumutul pentru taxele de studii nu va mai fi valabil pentru niciun student care este cetățean al Uniunii Europene, începând cu anul universitar 2021-2022, în Anglia și Țara Galilor. De asemenea, Scoția a anunțat recent că nu va mai oferi scutire de taxe pentru studenții UE”, a declarat Simon Parker. 

Potrivit profesorul, universitățile și-ar putea extinde programul de burse bazat pe merite academice, pentru studenții din Uniunea Europeană.

„Anunțul întârziat al guvernului britanic în ceea ce privește împrumuturile pentru studenții europeni, combinat cu pandemia de COVID-19, ar putea însemna că multe universități nu vor putea confirma bursele înainte de începerea aplicațiilor prin sistemul UCAS”, a spus Parker.

În urma acestei decizii, numărul de tineri care vor aplica va fi mai mic decât în anii precedenți, deci nu va mai fi aceeași competiție la admitere. 

Citeşte şi: Marea Britanie securizează frontierele post-Brexit. La cât ajunge investiţia

„Cred că admiterea de anul viitor va fi mai puțin competitivă ca cea din 2020, care a fost destul de mare. Însă, sunt mulți factori care vor intra în calcul în 2021. Spre exemplu, mai mulți tineri britanici iau în calcul să amâne intrarea la facultate de anul acesta (pe fondul pandemiei) și să aplice pentru anul viitor”, a adăugat Parker. 

O veste bună, este că cei care sunt deja studenți în Marea Britanie vor avea în continuare acces la împrumutul guvernamental obținut până își termină studiile și vor avea aceleași taxe de studii, spune Parker.

„De asemenea, o schimbare legislativă din octombrie 2019 le oferă studenților internaționali posibilitatea de a lucra fără viză de muncă până la doi ani după absolvire”, a adăugat el.