Guvernul minoritar din Cehia NU a obţinut votul de încredere

Guvernul minoritar ceh, condus de premierul Andrej Babis, nu a reuşit marţi să obţină votul de încredere din partea camerei inferioare a legislativului de la Praga, însă Babis ar urma să încerce din nou formarea unui guvern, pe fondul acuzaţiilor de fraudă la adresa miliardarului ceh, transmit AFP şi Reuters.

RomaniaTV.net
16 ian. 2018, 16:53
Guvernul minoritar din Cehia NU a obţinut votul de încredere

”Camera inferioară nu a acordat votul de încredere guvernului”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor cehe, Radek Vondracek. Deloc surprinzător, doar 78 de deputaţi, membri ai formaţiunii ANO a premierului Babis, au votat pentru executivul ceh. Alţi 117 deputaţi au votat contra acordării încrederii guvernului, iar cinci parlamentari s-au abţinut de la vot.

ANO deţine 78 din cele 200 de mandate de deputat în urma alegerilor din 20-21 octombrie. Partidul a obţinut aproape 30% din voturi în alegerile parlamentare din octombrie, dar Andrej Babis a devenit ţinta acuzaţiilor conform cărora a comis nereguli în privinţa uneia dintre companiile sale în urmă cu zece ani pentru a obţine o subvenţie în valoare de 2 milioane de euro, majoritatea din fonduri europene destinate IMM-urilor. Babis a respins toate acuzaţiile. El a fost anchetat şi acuzat de fraudă înaintea alegerilor legislative din toamna anului trecut, dar a fost protejat de imunitate după ce a fost reales parlamentar.

Dezbaterea privind votul de încredere ar trebui să fie urmată de cea referitoare la ridicare imunităţii lui Andrej Babis – solicitată de acesta însuşi, supranumit ‘Trump’ sau ‘Berlusconi’ ceh, dar şi de procurori – şi a unui alt deputat vizat de scandalul de fraudă, vicepreşedintele ANO Jaroslav Faltynek. ‘Scandalul a făcut deja obiectul unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Constituţia cehă prevede cel mult trei încercări de formare a unui guvern, primele două la propunerea preşedintelui, iar a treia la propunerea preşedintelui camerei inferioare a parlamentului, post ocupat în prezent de Radek Vondracek, membru al ANO. Preşedintele în exerciţiu ceh Milos Zeman a precizat că îl va mandata încă o dată pe Andrej Babis cu formarea guvernului, dar i-a cerut acestuia să se asigure mai întâi de sprijinul a cel puţin 101 dintre cei 200 de deputaţi.

Cunoscut pentru opiniile sale proruse şi ostile imigraţiei musulmane, Zeman – al cărui mandat expiră la 8 martie – s-a plasat sâmbătă pe prima poziţie în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu 38,56% din voturi. El se va confrunta în 26-27 ianuarie cu proeuropeanul Jiri Drahos, care a obţinut 26,60% din sufragii în primul tur, dar care este văzut drept favorit în turul doi