Guvernul nipon recunoaşte în premieră: Un angajat de la Fukushima s-a îmbolnăvit de cancer

Guvernul japonez a admis pentru prima dată că leucemia de care suferă un angajat al centralei nucleare de la Fukushima a fost cauzată de radiații, a anunțat marți Ministerul Sănătății. 

20 oct. 2015, 09:57
Guvernul nipon recunoaşte în premieră: Un angajat de la Fukushima s-a îmbolnăvit de cancer

Până în prezent, chiar dacă alți foști angajați de la Fukushima Daiichi, centrala distrusă de tsunami la 11 martie 2011, s-au îmbolnăvit de cancer, este pentru prima dată când expunerea la radioactivitate din acest loc este considerată factor declanșator al bolii.

‘Acest caz întrunește condițiile’ pentru recunoașterea bolii, a explicat un funcționar al ministerului în cursul unei conferințe de presă Tokyo. În afară de această primă recunoaștere a unui caz de îmbolnăvire, alte trei sunt în curs de examinare, a precizat ministerul, care exclusese anterior alte dosare prezentate de foști angajați, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Japonia a oprit şi ultimul reactor funcţional

Trei din șase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au intrat în fisiune, la câteva ore de la producerea tsunami care a distrus coasta de nord-est a arhipelagului nipon în urmă cu patru ani și jumătate.

Exploziile de hidrogen produse ulterior au distrus clădirile centralei, ceea ce a condus la scurgeri importante de elemente radioactive. Oficial, nici o persoană nu a decedat din cauza expunerii la radiații după catastrofa de la centrala Fukushima Daiichi, cel mai grav accident atomic din lume de la cel de la Cernobâl (Ucraina), în 1986. Chiar decesul cauzat de cancer al celui care era directorul centralei în momentul accidentului, Masao Yoshida, nu a fost legat oficial de expunerea la radiații în acel moment.