Guvernul Ungariei plăteşte 150 de milioane de euro printr-o companie fantomă pentru a achiziţiona vaccinul chinezesc anti-Covid, la un preţ dublu faţă de Pfizer

Executivul de la Budapesta cumpără vaccinul chinezesc anti-Covid printr-o companie de apartament înfiinţată la sfârşitul anului trecut şi controlată de un fost hocheist, despre care apropiaţii spun că nu are nicio legătură cu industria pharma, ci lucrează pentru o companie producătoare de băuturi energizante.

19 mart. 2021, 11:12
Guvernul Ungariei plăteşte 150 de milioane de euro printr-o companie fantomă pentru a achiziţiona vaccinul chinezesc anti-Covid, la un preţ dublu faţă de Pfizer

Guvernul Ungariei nu a contactat direct producătorul chinez pentru achiziţia a 5 milioane de doze de vaccin, ci a delegat o companie de trading pe piaţa pharma pentru a intermedia afacerea. Persoanele care controlează compania, cel puţin pe hârtie, nu sunt cunoscute în industria pharma. Mai mult, unul dintre cei menţionaţi ca acţionari majoritari pare a fi un interpus, dar nu se ştie al cui. Compania nu este la prima afacere controversată, anul trecut fiind implicată într-un alt scandal, legat de achiziţia de ventilatoare, tot din China.

De joia trecută, de când informaţia a apărut în presa independentă din Ungaria, mulţi s-au întrebat cine este în spatele afacerii de 150 de milioane de euro prin care guvernul maghiar va achiziţiona 5 milioane de doze de vaccin chinezesc, însemnând 30 de euro/doză, în condiţiile în care o doză de Pfizer costă aproximativ 15 euro.

Şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, a publicat contractul încheiat de Centrul Naţional pentru Sănătate Publică al Ungariei pentru procurarea vaccinului şi atunci s-a văzut clar că guvernul nu a achiziţionat serul direct de la fabrica producătoare, ci printr-o companie numită Danubia Pharma Kft.

Aceasta este deţinută de o altă companie, Syntonite Med Zrt. Deşi Danubia Pharma este o companie de trading pe piaţa farmaceuticelor ce activează de mai bine de 10 ani, firma care o controlează este înfiinţată abia în noiembrie 2020, iar persoanele din spatele ei nu au nicio legătură cu această industrie şi nici nu au fondat sau administrat vreodată un business serios.

Guvernul Ungariei cumpără vaccinuri chinezeşti de 150 de milioane de euro printr-un fost hocheist

CEO-ul Syntonite, Mate Tuza, care a condus si Danubia Pharma din luna ianuarie a acestui an, a declarat că are sau a avut doar firme mici de consultanţă. Mai exact, este vorba de trei firme, dintre care niciuna nu a avut o cifră de afaceri mai mare de câteva zeci de mii de euro pe an.

Potrivit actelor Syntonite, un alt bărbat, Csaba Gergely, care este în conducerea companiei, este de asemenea un afacerist fără vreo experienţă relevantă. Acesta a fost proprietarul unei alte firme, aparent o cafenea, Cafe Edgat Kft, fondată în 2008. Firma nu a avut deloc succes, şi după doar un an de zile avea conturile blocate de autorităţile financiare din Ungaria. Gergely a părăsit firma în 2010, iar în 2015 aceasta deja era declarată în faliment.

Gergely nu a mai fost implicat în nicio altă afacere de când a fost fondată Syntonite şi, conform unor apropiaţi contactaţi de publicaţia maghiară Direkt36, nu are nicio legătură cu industria farmaceutică sau cu comerţul internaţional. El a fost hocheist profesionist la Ferencvaros şi s-a retras din activitate în 2013.

Totuşi, conform datelor personale din registrul companiei, este clar că el este cel care conduce (pe hârtie) afacerea, chiar dacă numele este unul foarte comun în Ungaria. Rolul său nu este unul clar în companie, în noiembrie fiind trecut ca acţionar, dar în ultimele documente, emise în februarie, el apare ca „acţinar prin proxy”, ceea ce înseamnă că nu este propretarul de fapt al acţiunilor, ci doar îl reprezintă pe acesta în consiliul de administraţie.

Citeşte şi: Un nou lockdown în Franţa, începând de vineri. Parisul şi alte regiuni, închise pentru patru săptămâni. Anunţul făcut de Guvernul francez