Hăineală, după discuţiile cu Ponta: Nu s-au pronunţat nume pentru Parchete VIDEO

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, a precizat că discuţiile cu Victor Ponta nu s-au referit la o persoană sau alta privind posturile de procurori-şefi, ci la procedura de desemnare  a acestora.

RomaniaTV.net
02 apr. 2013, 10:51
Hăineală, după discuţiile cu Ponta: Nu s-au pronunţat nume pentru Parchete VIDEO

„Nu s-au pronunţat nume. Am spus care sunt exigenţele noastre. Este opinia unanimă a magistraţilor din secţia de procurori, manifestat constant din septembrie (2012 – n.r.) încoace. Avem o procedură (pentru selecţia şefilor parchetelor – n.r.) prevăzută de lege, nu îmi cereţi să comentez legea”, le-a declarat Hăineală jurnaliştilor, după şedinţa Secţiei de procurori, la care a participat şi premierul Victor Ponta.

Preşedintele CSM a mai spus că, în opinia sa, procedura de selecţie trebuie „formalizată prin ordin de ministru”, pentru a satisface exigenţele Comisiei Europene şi ale sistemului judiciar.

„Să fie oameni cu background în structurile specializate, cu un anumit portofoliu profesional în care să fie trecute trimiterile în judecată şi condamnările, şi cu experienţă managerială. Pentru posturile de procuror general şi procuror general adjuncţi sunt necesare persoane cu experienţă managerială înaltă, cu o bună reputaţie, validate prin profesionalism şi integralitate”, a mai spus preşedintele CSM.

„Vom ţine interviurile public, avem criteriile de evaluare a candidaţilor”, a mai spus Hăineală, despre evaluarea candidaţilor de către CSM.

„Viitorul ministru al Justiţiei ar trebui să adopte o procedură standardizată prin ordin care să satisfacă prin predictibilitate şi prin transparenţă toate exigenţele sistemului judiciar”, a declarat Schmidt-Hăineală.

Procedura de selecţie pentru şefia Parchetului General şi cea a DNA va fi reluată după ce, în 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul de atunci al Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, votul fiind previzibil de la debutul şedinţei.

Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra Justiţiei.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsă doar o dată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.