Hans Klemm: Contribuţia României la NATO Resolute Support în Afganistan, mai mare decât cea a Angliei

Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București, a subliniat luni că România este al patrulea contributor al misiunii NATO Resolute Support în Afganistan, contribuție care este mai mare decât cea a Angliei.

RomaniaTV.net
27 nov. 2017, 12:01
Hans Klemm: Contribuţia României la NATO Resolute Support în Afganistan, mai mare decât cea a Angliei

„Am discutat despre cum putem să strângem legăturile dinte SUA și vestul României, în ceea ce privește activitatea economică, o posibilă colaborare în sectorul apărării și, de asemenea, prin turism și cultură. Există un potențial foarte mare. De altfel, domnul președinte al CJ, așa a și început discuțiile: ‘aceasta este cea mai frumoasă parte a României și mă bucur foarte mult că sunteți aici să o vedeți’. Și eu mă bucur”, a declarat Hans Klemm, aflat într-o viizită la Reşiţa.

Totodată, Klemm a subliniat că România este al patrulea contributor al misiunii NATO Resolute Support în Afganistan.

„Rolul României este foarte, foarte, important, în acest moment. România este al patrulea contributor al misiunii NATO Resolute Support în Afganistan. Este o contribuție mai mare ca cea a Angliei, o misiune pe care SUA o apreciază foarte mult, unde soldații luptă împreună, încercând să aducă stabilitate în acea țară”, a spus Ambasadorul SUA în România.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a declarat, la finalul întâlnirii, că în cadrul discuțiilor despre potențialul județului Caraș Severin.

„Pentru județul Caraș-Severin, această zi poate fi una importantă, pentru relațiile noastre cu SUA și poate constitui un pas important în vederea dezvoltării acestor relații. Cu această ocazie am discutat despre potențialul județului Caraș-Severin. Am făcut un apel către Excelența Sa, împreună cu primarul municipiului Reșița, pentru a organiza aici o întâlnire între Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin și Camera de Comerț Româno-Americană. În virtutea primirii de către premierul României a unor investitori americani, luna trecută, am evocat potențialul investițional din județul Caraș-Severin, în special potențialul turistic, vorbind despre locurile frumoase din județ, printre care și stațiunea Băile Herculane’, a afirmat președintele CJ Caraș-Severin.

Acesta a mai spus că, în debutul întâlnirii, a reiterat momentele decisive din istoria României, la a căror contribuție au avut un rol major SUA.

„Vizita Excelenței Sale este în debutul sărbătorii Zilei Naționale a României, după această dată, țara noastră intrând în aniversarea Centenarului Marii Uniri. 1 Decembrie 1918 nu era posibilă fără declarația președintelui Woodrow Wilson, care făcea referire la autodeterminarea popoarelor. Această declarație, împreună cu jertfa soldaților români din Primul Război Mondial au făcut posibilă Marea Unire”, a precizat Silviu Hurduzeu.

Totodată, a fost evocată Revoluția din 1989, momentul în care s-a rupt de comunism și sprijinul pe care SUA l-au acordat României în perioada de tranziție. România, în 1991, a fost primul fost stat al Tratatului de la Varșovia care a solicitat aderarea la NATO, iar în 1994, la Washington, reprezentanții României au semnat Parteneriatul pentru Pace. De asemenea, a fost amintită vizita președintelui Bill Clinton, din 1997, care a consemnat parcursul României în vederea aderării la NATO, precum și cele două summit-uri, din 2002, de la Praga, și cel din 2004, de la Istanbul, când România a devenit membru al Alianței Nord Atlantice, dar și vizita președintelui Bush din 23 noiembrie 2002.