Hillary Clinton se întoarce: Secretarul de stat depune mărturie despre atentatul din Benghazi

Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, a revenit la birou, luni, după o lună de absenţă cauzată de probleme de sănătate şi cu câteva săptămâni înainte să îi predea ştafeta succesorului ei în funcţie, John Kerry.

RomaniaTV.net
08 ian. 2013, 13:11
Hillary Clinton se întoarce: Secretarul de stat depune mărturie despre atentatul din Benghazi

Ovaţionată de 75 de colaboratori care i-au oferit o şapcă şi un tricou de fotbal american, Clinton apare zâmbind şi purtând o jachetă roz-fucsia în fotografii difuzate de către consilierii ei, care au dat asigurări că şefa diplomaţiei americane este „superbă” şi arată „total refăcută”.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a dezvăluit o agendă săptămânală mai redusă decât cea obişnuită a hiperactivei şefe a diplomaţiei americane, care va lua cina joi cu preşedintele afgan Hamid Karzai.

Clinton nu va mai efectua – „conform sfaturilor medicilor săi” şi, aparent, până la plecarea de la Departamentul de Stat – turnee cu avionul, cum au fost cele pe care le-a efectuat în patru ani de mandat la conducerea celei mai puternice diplomaţii din lume.

Secretarul de Stat, în vârstă de 65 de ani, a fost spitalizată de la 30 decembrie şi până la 3 ianuarie la New York, pentru a fi supusă unui tratament pentru un cheag de sânge depistat într-o venă, între creier şi craniu. Ea a fost tratată cu anticoagulante, iar medicii i-au prognozat o refacere completă.

Departamentul de Stat a comunicat în mai multe rânduri, de la începutul lui decembrie, cu privire la starea de sănătatea a acestui adevărat „pilon” al Guvernului american, dar fără să reuşească să îndepărteze toate întrebările cu privire la o absenţă atât de lungă.

Clinton nu a putut să depună mărturie, aşa cum era prevăzut, la 20 decembrie, în Congres, cu privire la atentatul împotriva Consulatului american de la Benghazi, la 11 septembrie 2012. Acest atac, în care a fost ucis ambasadorul Statelor Unite în Libia, a declanşat o adevărată furtună politică la Washington, Departamentul de Stat fiind dur criticat pentru „eşecuri” în materie de securitate.

Opoziţia republicană reclamă audierea lui Clinton, considerând-o drept o condiţie pentru aprobarea în Senat a nominalizării succesorului ei, John Kerry.

Victoria Nuland a repetat luni că secretarul de Stat „va depune mărturie” în Congres înainte ca John Kerry să o înlocuiască în mod oficial, adică probabil la câteva zile după depunerea jurământului de către preşedintele Barack Obama, la 20 şi 21 ianuarie, şi reluarea sesiunii parlamentare.

Ultimele săptămâni de mandat ale lui Clinton încheie patru ani în cursul cărora ea a apărat neobosit politica externă a preşedintelui Obama. Cu aproape 400 de zile cumulate de călătorie, un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcurşi cu avionul şi 112 ţări vizitate, ea deţine recordul absolut în rândul secretarilor de Stat americani, în acest domeniu.

Ea s-a declarat, în urmă cu câteva luni, „epuizată” de ritmul susţinut pe care şi l-a impus, începând din ianuarie 2009, oferind asigurări că vrea „să revină la viaţa privată”. Dar având în vedere popularitatea de care se bucură, Washingtonul este convins că va candida la alegerile prezidenţiale din 2016.