Lui Hodorkovski nu i s-a dat posibilitatea să rămână în Rusia. Se simte în EXIL FORTAT şi evită politica

Fostul miliardar rus şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, graţiat şi trimis la Berlin, a dezvăluit, duminică după-amiază, că nu i s-a lăsat posibilitatea de a "alege" să rămână în Rusia. De asemenea, plecarea lui în Germania, este ca un exil forţat pentru el.

RomaniaTV.net
22 dec. 2013, 14:57
Lui Hodorkovski nu i s-a dat posibilitatea să rămână în Rusia. Se simte în EXIL FORTAT şi evită politica

„Nu trebuie să mă consideraţi simbolul faptului că nu mai sunt deţinuţi politici în Rusia„, a declarat Hodorkovski în prima sa conferinţă de presă de la eliberarea din închisoare. „Voi face tot posibilul să nu mai fie, voi face tot ce voi putea”, a adăugat el.

„Oficialii politici din ţările occidentale trebuie să îşi amintească, în relaţiile cu preşedintele Putin, că eu nu sunt ultimul deţinut politic din Rusia. Nu am avut de ales în momentul eliberării„, a povestit el. „Când am fost trezit la ora 02.00 dimineaţa, mi s-a spus că voi merge acasă”, a declarat el cu un zâmbet ironic, informează Mediafax.

El a afirmat că gardienii penitenciarului l-au însoţit „până la închiderea uşii avionului” care l-a dus la Berlin. Când a fost întrebat dacă va rămâne în Germania, unde se află o parte din familia sa, Hodorkovski a spus: „Mi s-a oferit o viză de un an, prin urmare am înainte un an„, a răspuns el unui jurnalist care l-a întrebat dacă va rămâne în Germania.

Mihail Hodorkovski, fostul oligarh rus şi critic acid al lui Vladimir Putin, graţiat după 10 ani de închisoare şi urcat într-un avion cu destinaţia Berlin, a declarat duminică că-i mulţumeşte cancelarului german Angela Merkel pentru contribuţia avută în eliberarea sa, adăugând că este conştient că nu poate reveni în Rusia şi că se va ţine departe de politică.

El le-a explicat jurnaliştilor că nu poate reveni în Rusia pentru că este încă în vigoare şi o condamnare în civil împotriva sa, prin care trebuie să plătească suma de 550 de milioane de dolari fiscului, primită în 2005, de opt ani de detenţie pentru evaziune fiscală, îl vizează alături de asociatul său, Platon Lebedev, care îşi continuă regimul de detenţie până în luna mai.

„Conform legilor ruse, această condamnare le oferă autorităţilor dreptul de a nu-mi permite să părăsesc ţara”, a subliniat Hodorkovski, adăugând că exclude posibilitatea de a reveni la Moscova atât timp cât Curtea Supremă de Justiţie nu-i va ridica această condamnare.