Hollande şi Merkel cer APLICAREA INTEGRALĂ a acordurilor de la Minsk

Președintele francez François Hollande și cancelarul german Angela Merkel au afirmat vineri, într-o conferință de presă comună, că vor aplicarea integrală a acordurilor de la Minsk semnate la 12 februarie pentru a pune capăt ostilităților în estul Ucrainei, relatează AFP, DPA și Reuters, citate de Agerpres.

20 feb. 2015, 15:00
Hollande şi Merkel cer APLICAREA INTEGRALĂ a acordurilor de la Minsk

‘Suntem mai convinși ca oricând că acordurile de la Minsk trebuie să se aplice. Toate acordurile de la Minsk, nimic altceva în afară de acordurile de la Minsk’, a declarat președintele francez.

‘Armistițiile au fost încălcate de mai multe ori, ele trebuie ca acum să fie respectate integral pe toată linia frontului’, a adăugat el. ‘Obiectivul este ca angajamentele de la Minsk să fie acum aplicate și traduse în practică’, a spus la rândul ei Angela Merkel, deși implementarea acordurilor este dificilă. Trebuie făcut ‘tot ce este necesar pentru ca baia de sânge să ia sfârșit’, a subliniat ea, informează Agerpers. .

Cancelarul german a mai afirmat că adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei constituie o opțiune dacă acordurile de la Minsk continuă să fie încălcate.

‘Nu am mers la Minsk să impunem sancțiuni. Am mers să facem pace, care este un proces lung și dificil. Dar este important să facem tot posibilul’, a spus Angela Merkel. Totuși, Uniunea Europeană ‘ar putea ridica problema sancțiunilor’ dacă va fi necesar, a subliniat ea.

Citeşte şi Teleconferinţă între Putin, Poroşenko, Hollande şi Merkel. Liderii denunţă „întreruperi ale armistiţiului”

‘Vom continua în cadrul formatului Normandia (Franța, Germania, Ucraina și Rusia) să lucrăm la aplicarea efectivă’ a acordurilor de la Minsk, a declarat François Hollande, potrivit Agerpres.

Șefii diplomațiilor franceză, germană, ucraineană și rusă se vor reuni marți la Paris, la solicitarea șefilor de stat și de guvern din țările lor, a anunțat la rândul său ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Acordurile de la Minsk, semnate la 12 februarie și intrate în vigoare pe 15, prevăd o încetare a focului pe toată linia de conflict între armata ucraineană și separatiștii proruși, retragerea armelor grele și punerea în libertate a prizonierilor din cele două tabere.

Separatiștii ucraineni afirmă că sunt în favoarea respectării acordurilor de la Minsk, dar armistițiul a fost încălcat în mai multe rânduri.