IATA: Riscul contractării virusului la bord este în aceeaşi categorie cu ghinionul de a fi lovit de fulger

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) argumentează incidența scăzută a transmisiei COVID-19 în avioane. Concluzia se bazează pe un studiu al unor mari companii producătoare de aeronave.

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 05:51
IATA: Riscul contractării virusului la bord este în aceeaşi categorie cu ghinionul de a fi lovit de fulger

De la începutul anului 2020 au fost raportate 44 de cazuri de COVID-19 în care se bănuiește că transmisia a fost asociată cu o călătorie de zbor (inclusiv cazurile confirmate, probabile și potențiale). În aceeași perioadă au călătorit aproximativ 1,2 miliarde de pasageri.

Riscul ca un pasager să contracteze COVID-19 în timp ce se află la bord pare foarte redus. Cu doar 44 de cazuri potențiale identificate de transmisie legată de zbor la 1,2 miliarde de călători, acesta este un caz pentru fiecare 27 de milioane de călători.

Admitem că aceasta poate fi o subestimare, dar chiar dacă 90% din cazuri nu au fost raportate, ar fi un caz pentru fiecare 2,7 milioane de călători. Credem că aceste cifre sunt extrem de liniștitoare. Mai mult, marea majoritate a cazurilor publicate au avut loc înainte ca acoperirea a feței să fie obligatorie”, a spus dr. David Powell, consilierul medical al IATA.

Chiar și în condițiile în care experții ne spun că 90% din infecții trec nedetectate, atunci discrepanța ar fi în continuare uriașă: un caz la 2,7 milioane de călători.

Nu există o măsură care ne permite să trăim și să călătorim în siguranță în era Covid-19. Însă, respectarea măsurilor care sunt luate, le dă încredere călătorilor. Nimic nu este complet fără de risc. Însă, cu doar 44 de cazuri la 1,2 miliarde călători, riscul contractării virusului la bord este în aceeași categorie cu ghinionul de a fi lovit de fulger”, a spus directorul IATA, Alexandre de Juniac.

Potrivit IATA, Sistemele de flux de aer ale aeronavelor, filtrele de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA), bariera naturală a spătarului scaunului, fluxul descendent de aer și ratele ridicate de schimb de aer reduc eficient riscul transmiterii bolilor la bord.

Purtarea măştii pe fondul pandemiei adaugă un strat suplimentar și semnificativ suplimentar de protecție.