ÎCCJ a stabilit cei cinci judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale

Instanţa supremă i-a desemnat, joi, prin tragere la sorţi, pe cei cinci judecători care fac parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale.
Mircea Filipescu
12 sept. 2024, 15:31
ÎCCJ a stabilit cei cinci judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale

”În conformitate cu dispoziţiile art. 16 alin. (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, în data de 12 septembrie 2024, ora 12:30, a avut loc la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, tragerea la sorţi şi desemnarea celor 5 judecători care intră în alcătuirea Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024”, precizează ICCJ într-un comunicat.

Din cadrul BEC pentru prezidenţiale fac parte: Negoescu-Gândac Mihai Andrei – judecător Secţia I Civilă, Vrabie Valentina – judecător Secţia a II- a Civilă, Zaharia Rodica – judecător Secţia a II- a Civilă, Bogdan Ioana – judecător Secţia Penală, Vişan Doina – judecător Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat în 24 noiembrie, cel de al doilea tur urmând să aibă loc în 8 decembrie.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe în 25 octombrie.

Componenţa Biroului Electoral Central pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în 1 decembrie, a fost deja stabilită, tot prin tragere la sorţi, în 4 septembrie.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu anunță un nou succes răsunător al guvernării PSD: ”Am promis românilor că salariul mediu va depăși 1.000 de euro”

Guvernul a adoptat, miercuri, actele normative pentru alegerile prezidenţiale, suma totală necesară pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor fiind estimată la 1,39 miliarde lei”.

Guvernul a adoptat trei hotărâri care stabilesc în detaliu calendarul acţiunilor electorale, măsurile tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României, în datele de 24 noiembrie primul tur, respectiv 8 decembrie, al doilea tur de scrutin. Preşedintele AEP a precizat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate ”toate actele normative, cele primare, hotărârile de guvern, atât pentru organizarea alegerilor parlamentare cât şi prezidenţiale”.

”Aceste alegeri nu sunt comasate. Fiecare fel de alegere se desfăşoară după regulile proprii, stabilite prin legile prin care acel tip de alegeri a fost reglementat, au bugete separate, au logistică electorală separată, dar ca o noutate, ele se vor desfăşura, votul, va fi desfăşura timp de trei duminici consecutive, respectiv 24 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie”, a arătat Toni Greblă.

Preşedintele AEP a precizat că la alegerile parlamentare, votul în străinătate se desfăşoară sâmbătă şi duminică (..) iar pentru alegerile prezidenţiale, alegerile pentru străinătate se desfăşoară vineri după-amiază, sâmbătă şi duminică.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a prezentat reperele calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale:

24 septembrie – data limită până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

5 octombrie – data limită pentru depunerea candidaturilor şi a semnelor electorale la Biroul Electoral Central.

6 octombrie – termenul pentru stabilirea orarului pentru Campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune

10 octombrie – data limită până la care se comunică către birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate a candidaturilor şi semnelor electorale, în ordinea în care au fost depuse.

12 octombrie – data limită până la care BEC stabileşte ordinea înscrierii candidaţilor pe buletul de vot 25 octombrie – începerea campaniei electorale

23 noiembrie – ora 7.00 – încheierea campaniei electorale 6 noiembrie – data limită pentru stabilirea sediilor secţiilor de votare din străinătate

22 noiembrie, între orele 12.00-21.00 – prima zi a votării în străinătate

23 noiembrie – a doua zi a votării în străinătate. Votul începe la ora 7.00 şi se încheie la orele 21.00.

24 noiembrie – ziua votării în ţară. Votul începe la ora 7.00 şi se închide la orele 21.00

Pentru al doilea tur de scrutin, calendarul este următorul:

29 noiembrie – aducerea la cunoştinţa opiniei publice a celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin

29 noiembrie – începerea campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin

30 noiembrie – stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune

6 decembrie, ora 12.00 – începerea votării în străinătate

6 decembrie ora 21.00 – încheierea votării în străinătate

7 decembrie, ora 7.00 – încheierea campaniei electorale la nivel naţional

8 decembrie – ziua votării. Votul începe la ora 7.00 şi se încheie la orele 21.00

”Suma totală necesară pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citește și: Nicolae Ciucă își prezintă bilanțul ca premier: salariul minim crescut cu 30%, punctul de pensie cu 24%, plafonarea prețului energiei electrice

DailyBusiness
Mircea Geoană ripostează dur la adresa Austriei: „Încetați acest joc ostil și populist la adresa țării noastre!”
Spynews
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Mihai Voropchievici anunță runele pe final de an și zodiile care au noroc la bani. Ei sunt nativii care își îndeplinesc cele mai mari dorințe
Capital.ro
Directivă pentru cei cu permis luat înainte de 19 ianuarie 2013. Trebuie reînnoit până la 19 ianuarie 2033!
Playtech.ro
Cum arăta Anca Țurcașiu la 17 ani. Imaginea a șocat, e de NERECUNOSCUT
DailyBusiness
Tronsonul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. , aproape finalizat!
Adevarul
Anunțul Bruxelles-ului după ce Austria a pus din nou frână aderării României la Schengen
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Ce spune Anamaria Prodan după ce a fost acuzată în instanță că ar fi întreținut relații cu: Gigi Becali, Giovanni Becali, Cristi Borcea, Florin Răducioiu: „Nu mai stăm să ne certăm”
Spynews
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Evz.ro
Un mare artist român a murit în floarea vârstei. Și-a prevestit sfârșitul
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Diana Enache s-a despărțit de Ionuț Vântu, la un an după ce au devenit părinți! Prima reacție
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se alimentează cardurile. 3.500 de lei net, plătiți lunar. Ce români îi pot primi
StirileBZI
Când se dau pensiile pe octombrie 2024: Simona Bucura-Oprescu a făcut anunţul aşteptat de 2,6 milioane de pensionari
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Poluarea fonică din București: zonele cele mai afectate și măsuri de protecție
MediaFlux
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător