Elena Udrea află dacă rămâne după gratii. Striblea: Arestul, decis pe FABULAŢII ale presei şi procurorilor

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă joi contestația formulată de Elena Udrea față de prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în dosarul "Gala Bute". Şedinţa de judecată s-a încheiat în jurul orei 12.00, iar instanţa a rămas în pronunţare.

02 apr. 2015, 05:30
Elena Udrea află dacă rămâne după gratii. Striblea: Arestul, decis pe FABULAŢII ale presei şi procurorilor

La finalul şedinţei de judecată de la ICCJ, avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat că fostul ministru este ţinut în arest preventiv doar pe baza unei declaraţii care nu poate fi probată şi a unor „fabulaţii” ale presei şi procurorilor.

„Am arătat că doamna Udrea nu prezintă niciun pericol public şi că nu mai este niciun temei legal ca măsura preventivă să fie prelungită. Am arătat că activităţile propuse de procurori pentru continuarea cercetării nu reclamă starea de arest.

În cazul Elenei Udrea, arestul preventiv se transformă tot mai mult într-o pedeapsă anticipată doar pentru că aşa vrea opinia publică. Elena Udrea a avut ultimul cuvânt şi a spus în principiu aceleaşi lucruri pe care le-a spus şi la fond. A folosit foarte multe argumente juridice”, a declarat Marius Striblea.

„Am ajuns în situaţia în care trebuie să-ţi probezi nevinovăţia. (…) În acest dosar există doar declaraţia lui Nastasia. Restul sunt fabulaţii ale presei sau ale procurorilor„, a adăugat Marius Striblea.

Totodată, Avocatul Elenei Udrea a declarat la ieşirea de la instanţă că procurorii au adus următorul argument pentru care clienta sa ar trebui să rămână în arest.

Procurorii au afirmat în susţinerea referatului că d-na Udrea trebuie să stea în arest pentru că a făcut parte dintr-un guvern care a tăiat pensiile şi salariile, lucruri pe care noi le-am combătut ca nefiind juridice„, a declarat Striblea.

ELENA UDREA, înainte de decizia ICCJ: Trimiterea „la BECI” se aseamănă cu o formă de TORTURĂ

Reprezentantul fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a subliniat că ideea că Elena Udrea reprezintă un pericol public este o manipulare. „Azi şi un bebeluş poate fi considerat pericol public, pe ideea că ar putea deveni un infractor când va creşte”, a subliniat avocatul.

Marius Striblea a opinat că Elena Udrea este victima unei persecuţii, la presiunea opiniei publice şi fără să existe probe concrete împotriva sa: „Doamna Udrea trebuie sa stea într-un arest preventiv pentru că a făcut parte dintr-un guvern care a tăiat pensiile şi salariile. Motivarea judecătorului de la fond este una care poate fi folosită la orice caz de corupţie, foarte generală, dacă scoţi numele Elena Udrea. În plus, judecătorul de la fond nu avea dreptul să vorbească despre fondul cauzei şi a folosit exprimări nepotrivite (…) Un dosar penal se judecă pe probe, nu pe opinia publcă. Dar şi judecătorii sunt oameni şi se fac presiuni asupra lor”.

Avocatul Elenei Udrea a precizat că în dosar nu există încă răspunsul SPP privind programul Elenei Udrea în data la care se presupune că ar fi primit de la Adrian Gărdean, prin Gheorghe Nastasia, o geantă cu 9 milioane de euro, chiar în biroul său de la MDRT: „Desecretizarea se tot aşt eaptă de 3 săptămâni. Nu noi am căutat răspunsul, ci DNA, dar faptl că se lasă aşteptată desecretizarea arată, în opinia mea, că raportul este în favoarea Elenei Udrea, cum a fost şi răspunsul de la minister. Procurorii nu pot demonstra unde era Elena Udrea pe 6 octombrie 2011 şi se bazează doar pe declaraţia lui Nastasia. Am ajuns în situaţia inversă, ca vinovatul să probeze nevinovăţia, deşi într-un stat de drept, cum ne batem cu pumnul în piept că suntem, procurorii trebuie să demonstreze dincolo de orice dubiu vinovăţia. Ori împotriva Elenei Udrea există doar declaraţia lui Nastasia despre o geantă cu bani. Restul sunt fabulaţii ale presei sau procurorilor”.

Tot joi, Instanța Supremă dezbate și contestațiile lui Rudel Obreja, Tudor Breazu și Gheorghe Nastasia față de prelungirea măsurilor preventive, scrie Agerpres.

În 23 martie, ÎCCJ a admis cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul fostului ministru Elena Udrea pusă sub acuzare în dosarul „Gala Bute”.

Citeşte şi: Elena Udrea, ATAC la DNA şi Codruţa Kovesi în faţa instanţei. MOTIVAREA JUDECĂTORILOR

În același dosar, instanța a prelungit arestul preventiv pentru fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana, deținută de Elena Udrea.

De asemenea, instanța a prelungit arestul la domiciliu pentru Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului) și Cornel Resmeriță (primarul municipiului Lupeni).

Udrea a fost arestată preventiv în acest dosar pe data de 25 februarie.

Citeşte şi: Cum a speriat Elena Udrea şantajiştii din cazul Lucinschi: Şpagă de 25.000 de euro, returnată de frică

În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fost acuzată inițial de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită. Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infracțiuni de luare de mită.

Citeşte şi MOTIVAREA instanţei, la prelungirea arestului: ELENA UDREA nu conştientizează activitatea ilicită generată