Icoane cu explozibil, încărcate în România, descoperite de FSB în drum spre Moscova

FSB anunţă arestarea unor contrabandişti de explozivi în icoane ortodoxe din Ucraina în Rusia. Marfa, încărcată în România şi interceptată la frontiera cu Letonia, în drum către Moscova. 27 IED, 70 kg de exploziv plastic, 91 detonatoare electrice şi piese de RPG-7.

02 apr. 2024, 21:14
Icoane cu explozibil, încărcate în România, descoperite de FSB în drum spre Moscova

Serviciile ruse de securitate (FSB) anunţă marţi că au reţinut, împreună cu Vama, aflată în subordinea sa, un grup de contrabandişti care transporta explozivi ascunşi în icoane ortodoxe şi ”ustensile” liturgice din Ucraina în Rusia, care au traversat şapte state membre UE şi NATO, după ce au fost încărcaţi în România, relatează Tass.

VIDEO+GALERIE FOTO Incendiu devastator în Istanbul: 29 morţi şi cel puţin 13 răniţi
”În timpul inspectării unui vehicul, la punctul internaţional de control rutier de la Ublianka (la frontiera cu Letonia), ofiţeri FSB au descoperit explozibili de fabricaţie străină ascunşi în interiorul unui lor de icoane ortodoxe şi ustensile liturgice, care au fost introduse ilegal din Ucraina în Rusia”, anunţă într-un comunicat FSB.

Potrivit Tass, 27 de dispozitive explozive improvizate (IED) au fost ascunse în icoane, 70 de kilograme de de exploziv plastic de mare putere fabricat industrial, 91 de detonatoare electrice şi componente ale unui lansator manual de grenade antitanc de tip RPG-7 au fost confiscate într-o încărcătură mare care a plecat din Ucraina şi a traversat şase state membre ale Uniunii Europene şi NATO – România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania şi Letonia – către Rusia.

Citeşte şi: Israelul a bombardat Siria și a ucis doi comandanţi militari de rang înalt. Teheranul promite „un răspuns dur” UPDATE

FSB nu dezvăluie numărul, identitatea şi nici rolul ”autoritlor şi complicilor crimei”. Însă precizează că între aceştia se află ”cetăţeni străini”.

FSB anunţă că suspecţii ”vor fi aţi în căutare şi vor fi urmăriţi viguros în baza legii ruse”. Şoferul vehiculului inspectat a declarat că adresa livrării finale se află în Moscova.

”Atunci când am ajuns în (…) România, să încarc, m-am uitat la marfă, în depozit. Erau ustensile liturgice şi icoane. Apoi am plecat către Rusia, la Moscova, unde urma să fie descărcată încărcătura”, declară şoferul într-o înregistrare video publicată de FSB.