Igor Dodon i-a respins lui Cristian Rizea azilul politic

Președinția Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că a respins cererea de azil politic pentru cetățeanul Cristian Mihai Luigi, numele pe care fugarul Cristian Rizea îl foloseşte după ce a fugit în Republica Moldova. Fostul parlamentar PSD recursese la acest gest după ce tot Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească.

13 nov. 2020, 14:21
Igor Dodon i-a respins lui Cristian Rizea azilul politic

Igor Dodon i-a respins lui Cristian Rizea azilul politic. Preşedinţia Republicii Moldova a anunţat că preşedintele Igor Dodon i-a respins lui Cristian Rizea cererea de azil politic.

Igor Dodon i-a respins lui Cristian Rizea azilul politic. ”În legătură cu cererea de solicitare a azilului politic, înaintată Președintelui Republicii Moldova de către cetățeanul român Cristian Mihai, comunicăm următoarele.

Cererea cetățeanului român Cristian Mihai, prin care a fost solicitat azil politic pe teritoriul Republicii Moldova, a fost examinată în cadrul ședinței Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

În consecință, ținând cont de opiniile autorităților de resort, Comisia a decis că va înainta Președintelui Republicii Moldova propunerea de respingere a cererii de acordare a azilului politic cetățeanului român Cristian Mihai.”, se arată într-un comunicat al Președinției Republicii Moldova.

Citeşte şi: Cristian Rizea va fi extrădat în România după ce Igor Dodon l-a lăsat fără cetăţenie moldovenească

Cristian Rizea este dat în urmărire internațională prin Interpol după ce a fost condamant în România la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019, Cristian Rizea a fugit din ţară. A fost găsit de curând în Republica Moldova. Până la începutul lunii noiembrie a deţinut şi cetăţenie moldovenească.

Cristian Rizea va fi extrădat în România după ce Igor Dodon l-a lăsat fără cetăţenie moldovenească

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia moldovenească fugarului Cristian Rizea în data de 3 noiembrie. Decretul privind retragerea cetățeniei a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La o zi după retragerea cetăţeniei, Cristian Rizea a şi fost reţinut, iar autorităţile de la Chişinău au luat legătura cu cele de la Bucureşti în vederea extrădării.

În data de 6 noiembrie, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost plasat în arest preventiv la Chişinău. La cererea procurorilor, acesta a primit 18 zile de arest preventiv. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.