Ilie Bolojan, decizia de ULTIMĂ ORĂ care anunţă probleme în Coaliţie. Lege importantă, trimisă la reexaminare

Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis Parlamentului României cererea oficială de reexaminare a Legii privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale.
Filip Stan
17 apr. 2025, 18:53
Ilie Bolojan, decizia de ULTIMĂ ORĂ care anunţă probleme în Coaliţie. Lege importantă, trimisă la reexaminare

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a trimis Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Legea face referire la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale.

Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 104 din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, cu opt noi alineate. Astfel, e preconizată încetarea de drept a contractului de concesiune, în situaţia în care, în termen de un an de la data încheierii acestuia, nu au fost obţinute autorizaţiile sau licenţele specifice prevăzute de legislaţia în vigoare.

Conform expunerii de motive se impune intervenția legislativă de urgență pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții, prin Programul național de investiții ,,Anghel Saligny” în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esențiale al întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate.

Ilie Bolojan, avertisment pentru toţi românii după zvonurile privind un nou acord cu FMI. Singura situaţie prin care se pot evita creşteri de taxe şi impozite

Şeful statului arată în cererea de reexaminare a legii, că actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor prin instituirea unor măsuri privind contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale.

Citește și: Ilie Bolojan a retrimis în Parlament o ordonanță privind reorganizarea unor ministere și autorități din subordinea Guvernului

Preşedintelui interimar spune, în contextul în care extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale reprezintă o prioritate de dezvoltare a localităţilor, asumată inclusiv de Guvern, intervenţia legislativă vizează o serie de responsabilităţi şi sarcini ale concesionarilor serviciilor publice de distribuţie a gazelor naturale, „pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii prin programul „Anghel Saligny”.

Bolojan precizează că, în forma iniţiatorilor, adoptată tacit de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă introduce noi cazuri de încetare de drept a contractelor de concesiune.

Astfel, „în situaţia în care ANRE nu emite autorizaţia de înfiinţare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, fie din pasivitatea concedentului sau concesionarului de a solicita autorizaţia, fie din cauze tehnice sau juridice motivate, contractul de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale încetează de drept”, spune președintele interimar, în cererea de reexaminare.

De asemenea, în situaţia în care nu sunt obținute autorizaţiile specifice prevăzute de legislaţia în vigoare pentru desfăşurarea activităţii, în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, din cauza pasivităţii sau dezinteresului privind solicitarea ori din cauza lipsei îndeplinirii condiţiilor legale de autorizare, concesiunea încetează de drept în ziua următoare împlinirii acestui termen, fără acordul părţilor contractuale, iar constatarea este realizată de ANRE.

USR nu îi poate face campanie lui Nicușor Dan, iar Elena Lasconi rămâne președinta partidului. Decizia Curții de Apel București

Aceste dispoziţii ar urma să fie aplicate şi entităţilor formate din mai multe unităţi administrativ-teritoriale (UAT), asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi concesionarilor care au obţinut autorizaţiile/licenţele specifice doar pentru o parte dintre UAT-urile sau o parte dintre localităţile componente ale UAT-urilor, dacă în urma solicitărilor primite nu au realizat extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale, potrivit legii.

Totodată, „în cazul contractelor de concesiune în derulare, încheiate cu cel puţin un an înainte de data intrării în vigoare a legii, concesionarii au obligaţia să obţină autorizaţiile/licenţele în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, sub sancţiunea încetării de drept a contractului, iar în cazul contractelor cu o vechime mai mare de cinci ani pentru care nu s-a solicitat eliberarea autorizaţiilor/licenţelor, solicitarea depusă la ANRE trebuie însoţită de un nou acord exprimat prin hotărârea Consiliului local al unităţilor administrativ-teritoriale”, mai spune sursa citată.

Prin raportul comisiilor de fond din Camera Deputaţilor, Cameră decizională, au fost aduse o serie de amendamente, prin care a fost stabilit că ANRE retrage în maximum 60 de zile „drepturile şi obligaţiile conferite prin licenţa de operare a sistemului de distribuţie„ doar pentru unitățile administrativ-teritoriale care fac obiectul încetării contractului de concesiune. Pentru contractele mai vechi de 5 ani, s-a instituit un termen de 30 de zile în care concesionarul trebuie să solicite adoptarea unei hotărâri a Consiliului local, sub sancţiunea încetării de drept a contractului, iar lipsa acesteia în 60 de zile de la solicitare determină, la rândul său, încetarea de drept a contractului. Au fost exceptate de la aplicarea noii soluţii legislative şi contractele în care autoritatea concedentă este Ministerul Energiei.

Parlamentul trebuie să reanalizeze „soluţiilor legislative propuse de încetare de drept a contractelor aflate în derulare”
„Având în vedere cadrul legal în vigoare reprezentat de Legea nr. 123/2012, legislaţia subsecventă aplicării acesteia, securitatea raporturilor juridice şi a modalităţilor deja existente pentru executarea obligaţiilor contractuale, dar şi faptul că unele extinderi ale reţelelor de distribuţie a gazelor naturale sunt finanţate prin programe naţionale precum Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny – prin care s-a urmărit asigurarea accesului la servicii esenţiale al întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate – apreciem necesară reanalizarea soluţiilor legislative propuse de încetare de drept a contractelor aflate în derulare”, a precizat Ilie Bolojan, în solicitarea adresată Parlamentului.

Preşedintele interimar susţine că, în condiţiile în care actul normativ se va aplica atât contractelor viitoare, cât şi celor în derulare, dispoziţiile trebuie să îndeplinească standardele referitoare la calitatea legii.

Şeful statului a subliniat că legiuitorul trebuia să ţină cont de dispoziţiile legislative referitoare la necesitatea instituirii unor reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă. În opinia sa, se impune evaluarea preliminară a impactului noilor reglementări, astfel încât să se asigure o fundamentare adecvată a noilor soluţii. Conform cererii de reexaminare, noile reguli ar putea afecta securitatea raporturilor juridice.

Preşedintele interimar a evidenţiat că actul normativ trebuie să ţină cont de cadrul legal existent, respectiv Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi Ordonanţa de urgenţă nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

De asemenea, soluţiile legislative propuse trebuie să fie corelate cu atribuţiile Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi cu procedurile desfăşurate la nivelul acesteia.

Ilie Bolojan a mai atenționat că este necesar ca şi Senatul, în calitate de prim for sesizat, să evalueze oportunitatea modificărilor nou introduse la Camera Deputaţilor, for decizional.

„Soluţiile legislative propuse trebuie să asigure, pe de o parte, accesul tuturor cetăţenilor la servicii esenţiale de furnizare a gazelor naturale la standarde de calitate şi siguranţă, inclusiv în zone izolate, iar, pe de altă parte, sancţionarea neexecutării obligaţiei legale şi contractuale de extindere a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, cu luarea în considerare a segmentelor de reţea deja dezvoltate şi a continuităţii în furnizarea serviciilor”, a conchis șeful interimar al statului.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin