Ilie Năstase, lanţ de incidente în trafic: Voi sunteţi nebuni la cap? Brigada Rutieră: A fost necesară blocarea maşinii lui Ilie UPDATE

Poliţiştii bucureşteni au deschis două dosare penale pe numele fostului jucător de tenis Ilie Năstase pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi conducere fără permis, după ce acesta a fost oprit la un control, pe Şoseaua Nordului din Capitală. El era în stare de ebrietate şi i-a înjurat pe agenţi, care i-au pus cătuşele. În aceeaşi zi, Năstase a fost oprit din nou în trafic, de data aceasta pe scuter, şi dus la poliţie.

RomaniaTV.net
25 mai 2018, 04:53

UPDATE Agenţii de poliţie rutieră au fost nevoiţi să oprească maşina lui Ilie Năstase prin blocare, pentru că acesta a plecat de pe loc după un schimb de replici cu un poliţist, chiar dacă acesta l-a somat să oprească şi i-a cerut să se legitimize, a declarat vineri şeful Brigăzii Rutiere, Victor Gîlceavă. El a povestit evenimentul de vineri dimineaţă, când Ilie Năstase a refuzat să fie testat cu alcooltestul şi a devenit agresiv, motiv pentru care poliţiştii l-au încătuşat şi l-au dus la INML pentru recoltarea de probe biologice. Şeful Poliţiei Rutiere recunoaşte că a fost folosită forţa, dar spune că procedurile au fost respectate întocmai de poliţişti.

„În jurul orei 4.45, un echipaj care era pe Şoseaua Nordului a dat semnal de oprire pentru un autovehicul. Şoferul a oprit iniţial, apoi după o scurtă discuţie cu agentul, a pornit din nou, fiind necesară urmărirea şi oprirea maşinii la aproximativ 200 de metri prin blocare”, a declarat Victor Gîlceavă vineri, într-o conferinţă de presă, citat de News.ro.

Ulterior, unul dintre agenţi i-a cerut lui Ilie Năstase să se legitimeze şi să sufle în fiolă în condiţiile în care emana vapori de alcool. Pentru că fostul tenisman a refuzat să fac alcooltestul şi a devenit agresiv, motiv pentru care poliţiştii l-au încătuşat şi l-au urcat în autospeciala de poliţie, pentru a-l duce la INML în vederea recoltării de probe biologice.

„A avut 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat, valoare ce necesită recoltarea de sânge. Şoferul a fost supus şi unui test pentru stabilirea prezenţei de etnobotanice în sânge, rezultatul fiind negativ. Urmare a refuzului prelevării de mostre bologice, a fost întocmit un dosar penal. Pentru conduita necorespunzătoare, a fost sancţionat contravenţional cu 1.000 de lei”, a spus şeful Brigăzii Rutiere.

Victor Gîlceavă a recunoscut că a fost folosită forţa în cazul lui Ilie Năstase, însă procedurile au fost respectate întocmai de către agenţii de poliţie.

„Vă asigur că poliţiştii au aplicat întocmai prevederile legale pentru procedura de încătuşare şi ducerea şoferului la secţie. Nu a fost târât, a fost doar scos din maşină, încătuşat şi introdus în autospeciala de poliţie. (…) Nu pot să vă spun de unde sunt rănile pe care vi le-a arătat, pot să vă spun doar că nu am niciun dubiu privind respectarea procedurilor de către poliţiştii rutieri”, a explicat Gîlceavă.

Despre cel de-al doilea dosar penal deschis pe numele lui Ilie Năstase la doar câteva ore după primul, Victor Gîlceavă a precizat că fostul tenisman a depăşit, pe scuter, linia continuă într-un viraj la stânga, motiv pentru care a fost oprit de poliţie. El a prezentat agenţilor un permis necorespunzător categoriei de vehicul condus, asta pe lângă faptul că nu mai avea dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice după evenimentul de vineri dimineaţă.

_______________

UPDATE Ilie Năstase le-a declarat jurnaliştilor la plecarea de la sediul Brigăzii Rutiere, unde a fost dus după ce a fost oprit a doua oară în doar câteva ore în trafic pentru că a condus un scuter deşi avea permisul suspendat, că „mai consumă şi apă şi mai şi mănâncă”, referindu-se la scandalul dintre el şi poliţişti de vineri dimineaţă, când s-a urcat băut la volan. Năstase a spus că a fost sincer cu poliţiştii când le-a mărturisit că a consumat doar trei beri şi a confirmat că i s-a deschis un al doilea dosar penal la câteva ore după primul, de data aceasta pentru că a condus cu permisul suspendat. Fostul tenisman a precizat că a fost din nou testat cu aparatul alcooltest.

Năstase a plecat de la sediul Brigăzii Rutiere după câteva ore de audieri, vorbind la telefon.

„Eram pe bicicletă, nu ştiţi voi”, le-a spus Ilie Năstase jurnaliştilor, care l-au întrebat de ce s-a urcat pe scuter dacă nu mai avea dreptul de a conduce.

Fostul tenisman a spus că a fost oprit de poliţişti pentru că a depăşit linia continuă şi că la sediul Brigăzii a fost din nou testat cu aparatul alcooltest, iar alcoolemia ar fi ieşit 0,006 mg de alcool pur în aerul expirat.

„Consum şi apă, să ştiţi, mai şi mănânc. Voi sunteţi nebuni la cap?”, a mai spus Năstase, în timp ce se îndrepta spre maşină.

El le-a arătat jurnaliştilor rănile de pe mâini şi de pe spate, afirmând că acestea ar fi fost făcute de cătuşele strânse prea tare şi de unul dintre agenţii de la rutieră care s-ar fi urcat cu picioarele pe el în momentul în care l-a pus la pământ.

„Nici nu am ieşit din Parcul Herăstrău şi m-au oprit. Le-am spus că mai şi mănânc. Am fost cinstit cu cât am băut. M-au tras afară din maşină, m-au trântit şi unul s-a urcat cu picioarele pe mine. E prima oară când mi s-au pus cătuşele. Nu îi interesează pe ei. Este o procedură miliţienească”, a declarat Năstase.

Întrebat dacă regretă ceva din întâmplarea de vineri dimineaţă şi dacă recunoaşte că are o parte de vină, fostul tenisman a spus: „Poate pentru că am refuzat să mi se facă testul”.

______________

UPDATE Fostul tenismen Ilie Năstase a fost prins din nou de poliţişti, de această dată în timp ce conducea fără permis un scuter, plecând de la Spitalul Floreasca, au declarat vineri, pentru AGERPRES, oficiali din Brigada Rutieră.

Năstase a fost luat de oamenii legii şi dus din nou la secţia de poliţie. Poliţiştii urmează să îi întocmească un nou dosar penal.

Ilie Năstase: Cică n-am nu știu ce asigurare. Și cică am dosar penal. Nu i-ați văzut la colț?

Reporter: Ați plecat de la Floreasca?

Ilie Năstase: Stăteau la pândă acolo, la colț.

Reporter: Ați trecut pe linia continuă?

Ilie Năstase: Nu, nu.

Reporter: Ați trecut pe roșu?

Ilie Năstase: Întrebați-l pe dânsul ce-am făcut. N-am făcut nimic. Am dosar penal, adică sunt penal.

Reporter: De ce e dosar penal?

Ilie Năstase: M-a oprit, că a zis că am trecut pe roșu, când era verde.

Reporter: Ați suflat acum în etilotest?

Ilie Năstase: Hai, domle… ăa fim serioși.

Reporter: Ați suflat dimineață?

Ilie Năstase: Azi dimineață. 0,05 (la mie, n.r.)

Reporter: Vi se pare corect să vă urcați pe scuter acum?

Ilie Năstase: S-a întâmplat la 1 dimineața. Crezi că mai am ăla 0,05%. Nu-s polițiști, sunt milițieni.

Polițist: La sediul Brigăzii Rutiere.

Ilie Năstase: Când ești militian nu poți să fii polițist. Ei sunt niște militieni și a recunoscut și doamna Kovesi. Este un stat milițienesc în România. Uite-i. Îmbrăcați cum sunt.

Reporter: Ați trecut pe roșu?

Ilie Năstase: N-am trecut pe roșu. Când mergi înainte e roșu, la dreapta e verde. Eu am luat-o la dreapta.

Reporter: Poate nu aveați voie pe scuter că ați băut.

Ilie Năstase: Acu faci și tu figuri? Întreabă-l de ce m-a oprit. Mergem unde e Borcea, la Jilava.

Reporter: Al doilea dosar penal?

Ilie Năstase: Nu știu, întreabă-i pe ei. Ei să vă declare vouă de ce mă opresc. Eu mă duc la CEDO. Aici n-am șansă cu militienii. Cică fii atent la mână. Uite mâna aici, am certificat medical, am tot.

Citeşte şi: Ilie Năstase, prins băut la volan. A fost dus cu cătuşe la INML. Reacţia fostului tenismen după ce s-a ales cu dosar penal

Reprezentanţii Brigăzii Rutiere a Capitalei au anunţat că, în jurul orei 4.45, pe Şoseaua Nordului, în zona ambasadei Chinei, poliţiştii au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 72 de ani.

Potrivit sursei citate, este vorba de fostul jucător de tenis Ilie Năstase.

Întrucât se afla într-o vizibilă stare de ebrietate, acestuia i s-a cerut să fie testat cu aparatul alcooltest, moment în care a devenit recalcitrant, a adresat injurii poliţiştilor, motiv pentru care a fost încătuşat şi dus la sediul INML pentru recoltare de mostre biologice. 

„M-au ţinut acolo şi la ora 6.30 mi-au dat drumul. Da, i-am jignit, dacă eu, persoana de 72 de ani, fost parlamentar, spun că am băut trei beri, păi crede-mă măi băiatule. Bun, am refuzat (recoltarea de probe biologice) dă-mi amendă, dar nu-mi pune cătuşele. Îmi pui mie cătuşele înainte să vezi dacă sunt beat sau să vezi cât am băut? Dacă a ieşit alcoolemie 0,05 (în aerul expirat, n.r.) de ce să mai faci şi sângele (probele biologice pentru determinarea alcoolemiei)? A fost o neînţelegere”, a declarat Ilie Năstase, la Realitatea TV.

Ilie Năstase a refuzat să-i fie recoltate mostre biologice şi a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere unde i-a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi pentru refuz de recoltare mostre biologice.

La poliţie, a acceptat totuşi să sufle în alcooltest, care a ieşit 0,54 la mie, potrivit România TV. În mod normal, nivelul de alcool în sânge este dublu faţă de nivelul indicat de etilotest.