Iliescu: Continuarea ninsorilor va crea pericole reale pentru inundaţii de mari dimensiuni

Fostul preşedinte Ion Iliescu scrie pe blog că o continuare a ninsorilor creează probleme nu numai acum, prin prelungirea înzăpezirii, dar şi după, dacă va avea loc o încălzire rapidă, cu topirea masivă a zăpezilor şi cu o posibilă suprapunere de ploi de primavară, fiind pericol de inundaţii.

RomaniaTV.net
12 feb. 2012, 17:22
Iliescu: Continuarea ninsorilor va crea pericole reale pentru inundaţii de mari dimensiuni

Ion Iliescu menţionează că „există o formulă străveche cu privire la luna februarie – ultima lună de iarnă – «fe-martie», reflectând dorinţa oamenilor de a trece mai repede de luna februarie şi cu ea odata şi iarna”.

El spune că anul acesta a existat chiar „o situaţie insolită”: „nu am prea avut iarnă în luna decembrie şi chiar la început de ianuarie”, „greul iernii s-a concentrat în luna februarie – cu căderi foarte mari de zăpadă, cu un fel de compensare naturală, după lipsa de precipitaţii din perioada anterioară, foarte secetoasă – vara, toamna şi începutul iernii”. Iliescu precizează că toata Europa înregistrează acest fenomen.

„Continuarea ninsorilor creează probleme nu numai acum, prin prelungirea înzăpezirii drumurilor şi a unor localităţi, dar aceasta va crea probleme şi după, dacă va avea loc o încălzire rapidă, cu topirea masivă a zăpezilor şi cu o posibilă suprapunere de ploi de primavară – aceasta va crea pericole reale pentru inundaţii de mari dimensiuni. Aceasta, mai ales este valabil pentru bazinul Siretului, unde, din păcate, în ultimii 20 de ani s-au defrişat masiv versanţii Carpaţilor Orientali, ca urmare a privatizării pădurilor (o greşeală politică, pentru care se vor înregistra costuri pe o perioada lungă de timp)”, consideră Iliescu.

În opinia sa, lipsa pădurilor va facilita formarea unor viituri de mari dimensiuni, în bazinul Siretului, al afluienţilor săi din judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, „cu pierderi uriaşe şi pericole pentru oameni şi pentru localităţi”.

„Din păcate, singura măsură raţională este elaborarea din timp a unor avertizări – care să-i ajute pe oameni să se ferească din calea viiturilor! Evitarea pierderilor materiale este mai dificilă, uneori imposibilă – acum important este să se diminueze pierderile de vieţi umane şi de animale. Se impun rapid analize pentru exploatarea raţională a tuturor bazinele hidrografice şi de măsuri tehnice legate de exploatarea acumulărilor, de pregolire a lor, pentru preluarea marilor viituri”, conchide Iliescu.