Imaginea zilei: Protest incendiar al unui tibetan la New Delhi

Un protestatar tibetan şi-a dat foc în cadrul unei demonstraţii ce precede vizita preşedintelui Chinei în India.

RomaniaTV.net
26 mart. 2012, 14:37

Tibetanii nu sunt de acord cu faptul că ţara lor este guvernată de China şi arată asta peste tot. Un protest la care au participat peste 600 de persoane, la New Delhi, s-a încheiat într-un mod groaznic pentru un bărbat care a ales să-şi susţină punctul de vedere dându-şi foc în piaţa centrală, în aropierea sediului Parlamentului. Protestul a fost organizat înaintea vizitei pe care preşedintele chinez Hu Jintao o va întreprinde în India în zilele următoare pentru a participa la un summit.

În timp ce o altă persoană se adresa mulţimii, unul dintre protestatari şi-a dat foc şi a început să alerge prin piaţă. Bărbatul a alergat aproximativ 50 de metri, înainte de a se prăbuşi şi de a fi stins de ceilalţi protestatari cu ajutorul steagurilor tibetane pe care le fluturau. Bărbatul a fost dus la spital cu arsuri grave, unde a primit îngrijiri medicale.

Un alt protestatar a afirmat că gestul bărbatului vrea să arată că „asta se va întâmpla cu China, dacă Tibetul nu-şi va căpăta libertatea”. Participanţii la demonstraţie au afişat bannere cu mesaje precum „Tibetul arde” şi „Tibetul nu este parte din China”.

Cel puţin 30 de persoane şi-au dat foc în ultimul an în Tibet, ca formă de protest faţă de guvernarea chineză. Dalai Lama însuşi a dat vina pe „politica nemiloasă” a Chinei pentru aceste autoincendieri, în timp ce China îl acuză pe liderul spiritual că pune paie pe foc.

În timp ce autorităţile chineze spun că Tibetul a fost mereu o parte a teritoriului său, tibetanii susţin că regiunea himalayană este independentă de secole.