Imagini de noaptea minții! Pilonul podului prăbușit în județul Neamț construit din polistiren, în loc de beton – FOTO

Apar detalii incredibile după podul prăbușit la Luțca. Atunci când s-a construit pilonul podului a fost pus polistiren expandat în loc de beton pentru că era mai ieftin.

10 iun. 2022, 17:33
Imagini de noaptea minții! Pilonul podului prăbușit în județul Neamț construit din polistiren, în loc de beton – FOTO

Jurnaliștii de la Observator au găsit bucăți mari de polistiren expandat în pilonul podului prăbușit.

Podul peste râul Siret, care face legătura între Sagna și Luțca, inaugurat în urmă cu doar şase luni, s-a rupt joi după-amiază. În momentul în care podul peste Siret s-a rupt două autovehicule, un autocamion şi o autoutilitară, se aflau în tranzit, iar unul dintre șoferi a fost rănit. Șoferul autocamionului ar fi fost scos din maşină de către ceilalţi participanţi la trafic.

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a spus joi că nu are explicații pentru evenimentul rușinos, iar administrația locală este lipsită de vină.

„Și noi ne întrebăm ce s-a putut întâmpla acolo. În toamnă s-au făcut teste cu un convoi de camioane de 300 de tone.

Noi, CJ Neamț, nu avem nicio vină, noi suntem beneficiarii acestui proiect, noi am plătit în întocmai și la timp facturile și urma ca după recepția finală, să facem plata totală. Noi am respectat soluția tehnică dată de expert, pe urmă proiectantul a dat o soluție”, a declarat Arsene.

Ministerul Dezvoltării, verdict grav după prăbușirea podului din Neamț: Nu era finalizat. Nu putea fi dat în folosință

Ministerul Dezvoltării, condus de către UDMR-istul Cseke Attila, a transmis că lucrările la pod nu fuseseră finalizate, motiv pentru care nu ar fi trebuit dat în folosință.

„Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiţii nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrărilor. Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă”, a punctat Ministerul Dezvoltării.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovaţi de surparea podului de la Luţca, judeţul Neamţ. De asemenea, prim-ministrul a solicitat Ministerului Apărării urgentarea rezolvării problemei traficului din zona respectivă.

DNA a început urmărirea penala in rem pentru fapte de corupție privind fondurile și lucrările proiectului.

„La Serviciul teritorial Bacău – Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat la data de 09.06.2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret.

În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat al DNA.